Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

24. december 2004


Jul uden vold og sport
Stod det til to tredjedele af den europæiske befolkning skulle vold og mord forbydes i julens tv-programmer. Eu-ropæerne vil se fredelige familiefilm – og 81 pct. mener, at programmer med religiøst eller åndeligt indhold er for uinteressante til at spilde tid på i julen. Det viser en undersøgelse af 5.000 forbrugere i 11 lande, som Research International har lavet for Europas største kabel-netværk, UPC.
Hvad angår direkte sportsudsendelser i julen, er interessen også lunken: Gennemsnitligt gider kun 30,6 pct. se sport i tv i julen – det er især franskmændene, der trækker snittet ned med sølle 16,9 pct. julesportsinteresserede. I det hele taget er der rigtig meget, europæerne ikke gider se.
Men paradoksalt nok viser samme undersøgelse, at befolkningerne i størstedelen af landene forventer at tilbringe nøjagtig ligeså meget tid foran skærmen i juledagene som på normale dage. mla

’Krøniken’ på maori
Newzealandske maorier har været på juleindkøb hos DR og har blandt andet købt successerien Krøniken med hjem.
Også Ole Bornedals thriller Dybt vand er blandt de solgte programmer, der tilsammen udgør mere end 30 timers sendetid, skriver DR i en pressemeddelelse.
De danske produktioner vil blive vist på Maori Televison, der kan ses af mere end 80 procent af den newzealandske befolkning. Kontakten mellem de to tv-stationer blev etableret ved en salgsmesse i Cannes: »Det hører virkelig til sjældenhederne, at DR Salg sælger mere end 30 timers programmer på én gang,« udtaler salgschef i DR Salg Helene Aurø.
Hver ottende af New Zealands befolkning er maori, og ifølge Aurø er det især interessen for andre minoriteter, der har gjort et udslag i salget, som også omfatter dokumentaren De skjulte døtre om muslimske piger, der bliver sendt til genopdragelse i Pakistan, samt programmet Hingitaq - de udstødte om opførelsen af Thulebasen og flytningen af de derboende grønlændere. mla

Lars von Trier på Kanal 5
En kavalkade af Lars von Triers fire første spillefilm bliver i januar vist på Kanal 5. Den kronologiske rækkefølge begynder med debutfilmen Forbrydelsens element, der sikrede instruktøren både en Robert og en Bodil for årets film i 1984. Epidemic fra 1987, der af mange opfattes som forstudiet til Lars von Triers publikumsgennembrud, tv-serien Riget, er nummer to i rækken. I 1991 kom storfilmen Europa, der foregår i efterkrigstidens hærgede Tyskland. I denne film optræder skuespillere som Udo Kier og Ernst-Hugo Järegård, der begge er hyppigt anvendt af Lars von Trier. Breaking The Waves er den nok mest berømmede af de fire film i kavalkaden. Emily Watson blev Oscar-nomineret for sit skuespil i rollen som Bess, der ofrer alt for sin kærlighed til borebissen Jan (Stellan Skarsgård). Filmen er første del af Lars von Triers Guldhjertetrilogi.
Instruktøren arbejder i øjeblikket på filmen Manderlay, der er anden del i trilogien USA land of opportunities. Første del var Dogville med Nicole Kidman i hovedrollen som Grace. anbr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her