Læsetid: 2 min.

Pæn Høfligsen

Han har PH’s kynisk-kåde smerte i øjnene. Men smerten siver ikke ud gennem stemmen
6. december 2004

Teaterkoncert
PH trækker folk til. De kulturradikale maser i hvert fald rundt på Rialto Teatret, ivrige efter at genopleve Poul Henningsens verbale fyrværkeri i Hanna Liv Møllers potpourri af sange og anekdoter.
Og jo, PH virker lyslevende. René Benjamin Hansen leger med PH-idolet iført hvid skjorte og (lovlig) firkantede briller – og en overdosis cigaretter. Hansen lancerer en fin, rund ironi over en både verdensbekymret og selvkomisk Henningsen: Hans Josephine Baker-bananbælte dingler, hvor det skal, og hans gekko-tunge røber resten…
Interessant nok har han PH’s kynisk-kåde smerte i sine øjne, men smerten siver ikke ud gennem hans stemme. Og desværre har han sangmæssigt hverken klang eller register til nådestødet I dit korte liv – ligesom han talemæssigt ofte bremses, fordi replikkerne gerne reducerer PH’s stormomsuste frækhed til to helsætningspip pr. pointe.

Artigt attack
PH’s to hustruer bliver fortolket af Nana Fagerberg Ranten med en nydelig sangstemme, men ikke ligefrem et PH-sydende temperament. Og selv om Ranten viser artigt attack i f.eks. Dødsfjende, hjertenskær, så klarer hendes passion ikke Liva Weel-dræberen ’Man binder os på mund og hånd’.
Ranten er desuden blevet ladt i stikken af instruktionens moderlige kys, og scenografisk er hendes bløde hænder anbragt ned langs verdens værste nederdel. Så snart Ranten får en skrivemaskine under neglene, kommer der lystigt liv i hende, så hvorfor har hun ikke et køkkenbord til 1930’ernes hustrurolle, så hun slipper for ideligt at vaske op i kulissen?
Hvorom alt er, så er der reelt kun lys nok under PH-lampen frem til pausen.
Sangene får dog lov til at lyde uforstyrret i halvmørket, båret af Andreas Nilsson og Frederik Mellqvist Andresens veloplagte, men også markant melankolske akkompagnement. For heller ikke i musikken sanses PH’s pågåenhed:
Beruselse er blevet til benovelse – og Poul Henningsen er blevet til Pæn Høfligsen.

*’PH’. Manuskript og instruktion: Hanna Liv Møller. Tekster: Poul Henningsen. Inspiration: Paul Hammerichs bog ’Lysmageren’. Scenografi: Nikolaj Heiselberg Trap. Musik: Ikke angivet, men jo, melodierne er af Kai Normann Andersen, Bernhard Christensen o.a. Musikalsk arrangement: Maiken Ingvordsen og Frederik Mellqvist Andresen. Rialto Teatret til den 18. december.
www. rialtoteatret.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her