Læsetid: 2 min.

Politisk vrede over svinefarm

Gylleforureningen på den danskejede svinefarm Poldanor i Polen skaber vrede i dansk politik
10. december 2004

Miljøsvineri
Det er ikke bare gylletanke, men hele laguner af gylle på størrelse med fire fodboldbaner, der ligger uden låg og med revner i betonunderlaget på svinefarmen Poldanor i det nordvestlige Polen. Det skriver SiD’s Fagbladet.
60-70 af Danmarks største svineproducenter ejer Poldanor, der er Nordeuropas største svinefarm.
En stor dansk svineproducent producerer normalt 10.000 slagtesvin årligt - Poldanor er oppe på 440.000 slagtesvin årligt.
En stor dansk svineproducent har en maksimum produktion af gylle på 10.000 tons – Poldanor producerer 300.000 tons gylle – hvert år. Poldanor, som ejes af 60-70 danske svineproducenter, er 30-40 gange større end en normal stor dansk producent.
I TV-Avisen i aftes bedyrede kæmpefarmens direktør, at der kommer låg på gyllelagunerne inden seks måneder.
Men det stiller ikke politikerne tilfredse.
»Det her er det værste eksempel på miljøsvineri, jeg har set i den tid, jeg har haft med dansk miljøpolitik at gøre. Det kan vi ikke være bekendt,« siger Pernille Blach Hansen, der sidder i Folketingets miljøudvalg for socialdemokraterne, til DR.
Hun vil nu have sagen undersøgt til bunds.
Også Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Elsebeth Gerner Nielsen fra de Radikale vil bede regeringen om en forklaring.
Ifølge SiD’s Fagbladet har Poldanors ejere siden 1994 fået 91,9 millioner kr. i lån og aktieinvesteringer fra Investeringsfonden for Østlandene. Fonden er en selvejende institution under Udenrigsministeriet og råder over 3,1 milliarder skattekroner.
Støttekronerne blev udbetalt med det forbehold, at Poldanors ejere skulle efterleve danske standarder og regler på miljøområdet.
Hos SF siger Jørn Jespersen, at hvis den polske svinefabrik er typisk for Investeringenfonden for Østeuropa, så bør den nedlægges.
Investeringsfonden for Østlandene (IØ) er oprettet som en selvejende institution. Bestyrelsen er udpeget af udenrigsministeren.
Fonden er oprettet under loven om støtte til danske investeringer i Østlandene ved kapitalindskud fra staten.
IØ har til formål at fremme erhvervsudviklingen i Østlandene gennem økonomisk samarbejde mellem Danmark og Østlandene, som også kommer dansk erhvervsliv og beskæftigelse til gode.
IØ deltager i investeringer i disse lande sammen med danske virksomheder. Fonden kan deltage i investeringerne som aktionær, långiver eller garantistiller.
Fonden kan desuden stille sin ekspertise om investeringer i udviklingslandene til rådighed ved f. eks. deltagelse i projektbestyrelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her