Læsetid: 4 min.

Regeringen giver udspil en kold skulder

Integrationsminister Bertel Haarder giver oppositionens integrationsudpil den kolde skulder. »Ubetydelige frynser, der blot skal dække over partiernes fundamentale uenighed«, siger ministeren
24. december 2004

Reaktion
»Overbudspolitik, ubetydelige frynser, urealistiske forslag, et figenblad, der blot skal skjule partierens uenighed om alle de afgørende spørgsmål på udlændingeområdet«.
Integrationsminister Bertel Haarder (V) lægger ikke fingrene imellem, da han tager telefonen midt i Lillejuleaftens juletræsindkøb for at kommentere oppositionens forslag til bedre integration. Ingen af de 12 forslag fra Socialdemokraterne falder i god jord hos ministeren.
Bortset fra et enkelt, som ministeren selv har præsenteret for to måneder siden.

Af med fløjlshandskerne
Bertel Haarders generelle dom over forslagene lyder »gammel vin på nye flasker«, »Ubetydelige frynser« og »et patetisk forsøg på at skjule de to partiers fundamentale uenighed om 24-års-reglen, tilknytningskravet, ophævelsen af begrebet de facto flygtninge og reglen om syv års ophold før statsborgerskab.«
De to oppositonspartier har ellers i deres nye udspil smidt fløjshandskerne og går nu ind for en lang række håndfaste tiltag; ghettobørn skal sendes i obligatorisk heldagsskole, de værste ghettoområder skal rives ned, andelen af kontanthjælpsmodtagere i ghettoerne skal ned under 50 procent, kommuner skal kunne anvise boliger i privat boligbyggeri, ingen skoler skal have over 25 procent indvandrerbørn, der skal oprette en statsfinansieret imamuddannelse, straffeloven skal udtrykkeligt forbyde tvangsægteskab, og de danske ambassader i Pakistan og Tyrkiet skal have særlige enheder, der kan gribe ind over for fænomenet.
Heldagsskolen opfatter Bertel Haarder som »overbudspolitik.«
»Vi har netop indført fripladser i SFO (skolefritidsordninger, red), men at tvinge bestemte børn til at gå der, det er uacceptablet,« siger Haarder. »Kan du i øvrigt ikke lige ringe igen om lidt, nu har jeg nemlig fundet det juletræ, jeg skal have?«.
»Okay.«
10 minutter senere er ministeren klar igen.
»En SU-berettiget imamuddannelse? Ja, det ville jo være vidunderligt. Men desværre giver det ingen mening, for der er ikke noget, der tyder på, at de muslimske menigheder vil bruge de imaner, der uddannes på et dansk universitet«, siger Bertel Haarder.
Han mener heller ikke, der er brug for en ny paragraf i straffeloven, som forbyder tvangsægteskab.
»Det er jo allerede forbudt, og det ved man udemærket godt i de miljøer, hvor det foregår, så det er et helt overflødigt forslag. Og forslaget om særlige enheder på ambassaderne er ligeså overflødigt. Jeg kan forsikre om, at de ansatte i udenrigstjenesten er yderst opmærksomme på den slags sager og helt parate til at gribe ind, hvis de får kendskab til piger, der er ved at blive gift mod deres vilje.«

Julehumør revner
Især forslagene om en øget indsats mod ghettoisering i boligkvarterer og på skoler, får ministerens julehumør til at slå revner.
»Det skulle de to tidligere regeringspartier virkelig have tænkt over noget før. Det er jo fuldstændig urealistisk at tro, at man kan få indvandrerprocenten ned på 25. Og det gælder både i skolerne og i boligkvarterer. Vi har jo desværre allerede skoler, hvor samtlige elever har indvandrerbaggrund og kvarterer som Mjølnerparken på Nørrebro, hvor 70 procent af beboerne er indvandrere. Det er jo latterligt at se de to partier komme krybende nu, efter at have ladet stå til i alle årene,« siger han.
– Kan du slet ikke tilslutte dig nogen af forslagene?
»Jo, et enkelt, som oppositionen har tyvstjålet fra mig. Det er forslaget om, at alle flygtningefamilier skal tilknyttes en dansk familie. Det forslag har jeg faktisk fået meget ros for,« siger Bertel Haarder, der vil gå i gang med at stable ordningen på benene straks efter nytår.

FAKTA
Oppositionens plan
• Følgende forslag stilles af S og R i fællesskab:
1. Styrkelse af beskæftigelsen blandt etniske minoriteter:
Feks. skal alle unge, som vurderes at være i fare for ikke at få en uddannelse, have tilknyttet en mentor.
Undervisningsminister Ulla Tørnæs var fremme med et lignende forslag for en måned siden.
2. Indsats imod tvangsægteskaber skal styrkes
F.eks. skal Straffeloven udvides med en paragraf, der eksplicit forbyder tvangsægteskab og medvirken dertil. Desuden skal der oprettes særlige enheder ved de danske ambassader i Tyrkiet og Pakistan, der skal forhindre danske tvangsægteskaber.
3. Der skal oprettes et uafhængigt klagenævn i familiesammenføringssager.
4. Udenlandske voldsramte kvinder skal som udgangspunkt sikres opholdstilladelse.
Dette forslag tilslutter SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne sig også.
5. Der skal oprettes en særlig videregående teologisk uddannelse i islam
6. Der skal indføres et særligt introduktionsprogram for udlændinge med særlig religiøs embedsvirksomhed
Forslag nr. 5 og 6 er i vid udstrækning udløbere af et beslutningsforslag fremsat i sidste folketingssamling.
7. Integrations-indsatsen i folkeskolen skal sikres.
Blandt andet skal SFO-ordningen gøres obligatorisk for visse elever, ligesom ingen skoler skal have mere end 25 procent indvandrerelever.

•Herudover har Socialdemokraterne stillet følgende forslag
8. Forslag om øget indsats mod ghettodannelse.
F. eks. skal der investeres tre milliarder om året i at forbedre belastede og nedslidte boligområder over de næste 15 år og tilstræbes en kontanthjælpskvote på maksimum 50 procent i almennyttige boligkvarterer. Kommunerne skal have mulighed for at anvise bolig også i private byggeri.
10. Kommunerne pålægges at etablere en ordning, hvor en frivillig dansk familie kobles med hver nytilkommen flygtningefamilie, for at få integrationen til at glide bedre.
Integrationsminister Bertel Haarder mener, det er hans forslag. Han siger, at de første frivillige familier allerede har henvendt sig
11. Flygtninge og indvandrere fra tredieverdenslande skal tilbydes helbredsundersøgelse, når de ankommer. aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her