Læsetid: 2 min.

Regeringen indfører snyde-testamente

Tusindvis af ældre kan med et nyt lovforslag fra regeringen blive vildledt til til at tro, at de bestemmer deres egne pleje-ønsker i fremtiden. Snyd, mener Dansk Sygeplejeråd og oppositionen
4. december 2004

Lovforslag
En nyt såkaldt pleje-testamente risikerer at vildlede tusindvis af ældre og skabe grobund for konflikter mellem ældre, deres pårørende og personalet på plejehjemmene.
Det mener både Dansk Sygeplejeråd og oppositionen i Folketinget, som kritiserer et nyt lovforslag fra socialminister Eva Kjer Hansen (V).
Regeringen lægger op til at indføre et pleje-testamente, hvor raske ældre i god tid, før de risikerer at blive ramt af demens, kan nedfælde deres ønsker til den fremtidige pleje. Det kan være ønsker om en gåtur hver dag. Hvilken mad, de gerne vil have serveret. Og om kæledyr, der skal passes.
Problemet er bare, at te-stamentet ikke er andet end ønsker. Og i virkeligheden kan det hurtigt vise sig, at ønskerne ikke er det stykke papir værd, de er skrevet på. Det kan medføre stor frustration for de ældre, familien og personalet, lyder kritikken.
Dansk Sygeplejeråd frygter, at medlemmerne kommer i klemme:
»Når man bruger ordet testamente, så sender det et signal til befolkningen om, at det er forpligtende. Og det er det jo ikke. Hvis de pårørende oplever, at ønskerne ikke kan indfries, så vil det skabe frustrationer. Og konflikter mellem personalet og familien,« siger formand i Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow.
Ifølge Socialministeriet er der 80.000 til 100.000 danskere med demens i dag. Hvert år bliver diagnosen stillet ca. 19.000 gange.
Venstres ordfører, Charlotte Antonsen, afviser kritikken.
»Kommunerne kan ikke bare være bedøvende ligeglade med et pleje-testamente. Og de pårørende kan jo også godt se, at hvis fru Hansen skriver, at hun kun vil drikke Den Gule Enke (champagne, red.) fra nu af og til hun dør, så er det ikke realistisk,« siger hun.
Sygeplejerskernes kritik får støtte i Folketinget.
Socialordfører Ida Jørgensen (R) siger:
»Jeg er bange for, at regeringen med lovforlsaget skaber nogle forventninger hos de ældre, som ikke kan indfries. Hvis fru Hansen skriver, at hunden skal luftes tre gange om dagen og hjemmehjælpen siger, at det er der ikke tid til, så skaber det frustration«.
Både Dansk Sygeplejeråd og De Radikale bakker op om intentionen om, at ældre i god tid, inden de risikerer demens, kan nedfælde deres ønsker for fremtiden.
»Vi vil selvfølgelig gøre vores bedste for, at fru Clausens ønske kan opfyldes, men der kan være situationer, hvor det ikke kan lade sig gøre. Og så skal vi ikke utilsigtet stikke de ældre blår i øjnene,« siger Connie Kruckow, Dansk Sygeplejeråd.
Også Ældresagen er bekymret ved udsigten til plejetestamentet:
»Det er meget, meget vigtigt at sige, at det her kun er en hensigtserklæring. Det er vigtigt, at der ikke skabes forventninger, så folk bliver skuffede,« siger socialformidler Kirsten Dyrborg. Ældresagen støtter selve idéen om, at raske ældre på forhånd tager stilling til senere omsorg, hvis de bliver ramt af demens.
Men Charlotte Antonsen (V) afviser at omdøbe pleje-testamentet:
»Hvis det bare hedder pleje-plan eller noget i den retning, så bliver det alt for løst. Ordet testamente sender et signal om, at det er vigtigt,« siger hun.
Den ny lov skal træde i kraft fra den 1. januar næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her