Læsetid: 2 min.

Og hvad så, Alfie!?

Charles Shyers remake af ’Alfie’ er et charmerende, men tandløst bekendtskab
24. december 2004

Ny film
Pointen med at genindspille en i forvejen god film må være, at man har noget at tilføje, noget væsentligt, som man gerne vil dele med et publikum. Sådan tænker Hollywood desværre bare ikke, og en lang række remakes af 20-30-40 år gamle film ender i bedste fald med at være helt og aldeles overflødige.
Således også Charles Shyers Alfie – baseret på Lewis Gilberts Alfie fra 1966 – der nok er et charmerende bekendtskab, ikke mindst takket være hovedrolleindehaveren Jude Law, men slet ikke rummer noget af originalens krasse, sociale kommentarer og begsorte humor. Begge film skildrer Alfies sorgløse tilværelse med masser af piger, forefaldende arbejde og ubetinget frihed. Og begge fokuserer de på hans voksende følelse af ensomhed og behovet for at slå sig til ro.
Men hvor den nye Alfies handlinger aldrig for alvor får konsekvenser for andre end ham selv - det er det, der vækker ham - så var Michael Caines Alfie blandt andet skyld i en uønsket graviditet og en ubehagelig, illegal abort.
Jude Law charmer sig gennem filmen, mens Michael Caine skulle kæmpe for publikums forståelse. Caines Alfie er en kæk cockney-englænder, en slyngel, men ikke uden følelser og samvittighed, et på bunden angst og ensomt menneske, der ikke tør indrømme over for sig selv, at han har brug for andre.
Laws Alfie er en gavtyv, en smuk, ung Englishman in New York, overfladisk, for poleret og sympatisk fremstillet til at blive den nuancerede, interessante personlighed, der som Caine befinder sig i grænselandet mellem god og mindre god.
Gilberts Alfie fra ’66 er lavet i en tid med sociale og politiske omvæltninger, som den i høj grad er inspireret af og naturligt forholder sig til. Shyers Alfie er et produkt af en anden tid – en romantisk komedie, som vil underholde og derfor skyer satire og politik. Det gør den ikke just dårlig, blot ganske ligegyldig.

*Alfie. Instruktion og manuskript: Charles Shyer. Amerikansk (Palads og Palladium i København og en række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her