Læsetid: 3 min.

Salig fryd – humlefryd

Blandt fire udvalgte højtidsbryg kårer Information ’årets juleøl 2004’
22. december 2004

HØJT SKUM
Hvilken juleøl bør man vælge til de forestående højtidsdage på et stadigt mere broget juleølsmarked? Det har Information sat sig for at finde ud af.
Jul og øl har altid hørt sammen. Brygning af sæsonøl er en mellem- og nordeuropæisk tradition, hvis historie fortaber sig i den hedenske landbokulturs tid. Ved årets specielle lejligheder blev brygget et særligt ’gemmeøl’, som skulle nydes ved høstgilde, bryllup, barsel, som gravøl – eller ved årets største højtider: jul og påske. Gemmeøllet var kraftigt bryg tilført ekstra krydring, og for julebryg var smagsnormen stærk, mørk, krydret og fyldig. Når dyr, nisser og andre fabelvæsener havde fået deres del af den gode grød og den gode øl, kunne julen drikkes, og julefreden sænke sig.
Trods fordums rige traditioner går moderne dansk juleølhistorie blot tilbage til 1953, da bryggeriet Carlsminde lancerede sin Luxus Julebryg. Siden fulgte bl.a. Albanis Blålys i 1960. Carlsbergs 47 udsendtes i 1972, mens den juleøl, der bedst har slået an – Tuborgs ’snebajer’ – først kom i 1981.
Glædeligt nok har ølforbrugsmønsteret i de senere år ændret sig i retning af større kræsenhed og nysgerrighed. Det danske ølmarkeds udbud af julebryg er i år det rigeste siden hedensk tid, så selektionen var svær. Følgende fire var dem, som det faldt i vores smag at fremhæve.
Som mest julede juleøl kårede Information Santa C fra det fynske mikrobryggeri Ørbæk. Santa C – den ene af Danmarks kun to økologiske juleøl – er lidet kulsyreholdig og holder 5,8 procent i alkohol. Skumdannelsen imponerer ikke, men Santa C vinder ved sin karamelsødme og den krydrede gæraroma, hvori spores rosiner, abrikos og orangeskal. Santa C får fem julemandsskæg, skønt den kunne bruge mere bitterhed i eftersmagen. Dette er øllen, man drikker i kantinen på julemandens værksted og det fødte akkompagnement til risengrød. 75 cl af dette bryg står i 50 kr.

Øllen til rensdyret
I kategorien bedste juleøl i standardklassen faldt valget på Økologisk Juleren fra Thisteds bryghus. Julerenen har tydelig maltkarakter. Den føles trods sine 7,9 procents alkohol ikke sprittet, men fyldig og aromatisk. Den er mindre mørk end juleøl er flest og mere frugtagtig end bitter. At den fås for 9,50 kr. flasken beviser, at de bedste øl ikke behøver være de dyreste. Juleren får fem kaner, thi dette er øllen, Rudolf med den Røde Tud foretrækker.
I kategorien bedste øl til julemad var panelets dom klar: St. Feulliens feterede Cuvée Noël tager prisen, fordi der kræves en øl med så stort pondus for at tage livtag med julens fede spiser. Cuvée er en krastbørstig, men afrundet, vinøs basse på 9,0 procent med al den humlebitterhed, man kan ønske sig i sit fint afstemte velkrydrede udtryk. Fem nissehuer til dette belgiske bryg, der fås for 35 kr. Drik det med måde i pokalglas.
Blandt Informations blindsmagende ølentusiaster var der enighed om, at kåre Skands Julebryg 2004 som Danmarks bedste specialjuleøl. Dens skum er indbydende, stilen cremet og velafbalanceret, smagsbilledet kompleks og distinkt – eftersmagen lang og lakridsagtig.
»En rigtig æstetikerøl,« som Informations kulturredaktør udbrød – i hans mund en klar anbefaling. Skands er på 6,5 procent og mere rund end tung. Når gæsterne er gået, pakkerne pakket ud, ungerne lagt i seng, og du blænder op for midnatsmessen fra Rom, kan du drikke julen ved at lytte til englekoret i denne øl. Det belønner vi med fem mistelten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her