Læsetid: 3 min.

Tabstal stiger hastigt

Dødstallet efter tsunami-katastrofen steg torsdagen igennem. Foreløbigt har flodbølgen krævet over 123.ooo ofre. Blandt de vestlige turister er de skandinaviske hårdt ramt. Flere end 400 danskere savnes stadig
31. december 2004

Tsunamien
På femtedagen efter en af verdens største naturkatastrofer nåede dødstallet i går op over 123.000 mennesker i Sydøstasien. Alene i Sumatras nordlige provins, Banda Aceh, som er et af de værst ramte områder, er knap 80.000 omkommet. Det oplyser kilder i Sumatras sundhedsministerium til nyhedsbureauet Reuters.
Mens dødstallet stiger i de mange berørte lande, frygter sundhedseksperter, at antallet af omkomne vil stige som følge af sygdomme og epidemier. Det er især rent drikkevand, medicin og mad, som der er mangel på i de katastroferamte områder.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters advarer hjælpeorganisationer om, at mange flere end de mere end 120.000 omkomne kan risikere at dø, hvis ikke nødhjælpen kommer frem i tide.
Også mange skandinaviske turister er enten savnet eller omkommet efter flodbølgekatastrofen i Sydøstasien. Ifølge The Independent savnes over 2.000 skandinaviske turister. Dermed er de nordiske turister blandt de hårdest ramte feriegæster. Allerede nu er 44 svenskere identificeret blandt de døde, men Sveriges statsminister Göran Persson frygter, at tallet er langt større:
»Antallet af døde svenskere kan overstige hundredetal, måske tusindetal,« sagde den svenske statsminister ifølge Aftonbladet på et pressemøde om katastrofen i Sydøstasien. Mellem 1.000 og 4.500 fortsat er savnet eller efterlyst i Thailand.

Fogh frygter det værste
Statsminister Fogh Rasmussen var på et pressemøde i går yderst forbeholden med at gætte på antallet af danske omkomne, skriver Ritzau. Foreløbig er syv døde og 419 savnes:
»Jeg tør slet ikke på nuværende tidspunkt begive mig ud i vurderinger af tallene. Indtil nu er vi jo dagligt blevet chokeret over, hvordan tallene udvikler sig. Men på nuværende tidspunkt tør jeg ikke give noget bud på, hvor mange af de efterlyste, der også ender med at være savnet eller ovenikøbet døde,« sagde Anders Fogh Rasmussen i går til Ritzau.
Indtil nu har det danske udenrigsministerium sondret mellem savnede og efterlyste. Sonderingen har hidtil været, at de savnede sidst blev set i en meget kritisk situation, mens de efterlyste blot ikke har givet lyd fra sig. Den skelnen er nu opgivet af Rigspolitiet, der ved redaktionens afslutning ifølge oplysninger fra Ritzau melder om 372 savnede danskere i Thailand, 23 på Maldiverne og Indien, 20 i Sri Lanka, hvoraf en fastboende dansker omkom, mens fire danskere savnes i Indonesien.

Langt flere kan dø
Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik, har foreløbigt oplyst, at mindst 20 nordmænd er omkommet og The Independent oplyser, at i alt 464 nordmænd er meldt savnede. Nytårsdag er erklæret national sørgedag i både Norge og Sverige.
I Thailand, hvor mange af de savnede skandinavere holdt ferie, er i alt 4.500 omkommet. Ifølge Ritzau er mindst 2.227 af dem udlændinge. Det er blandt andet gået hårdt udover det tidligere ferieparadis Khao Lak nær Phuket, hvor mange svenskere og tyske turister holdt til.
Thailands ministerpræsident, Thaksin Shiniwatra, skønner, at langt størstedelen af de savnede er døde efter flødbølgernes hærgen:
»Mange er registreret som savnede, og vi frygter, at 80 procent af dem er døde. De 20 procent kan være nogle, der ikke kan sætte sig i forbindelse med omverdenen,« sagde han torsdag ifølge den svenske avis Dagens Nyheter.
Mens dødstallet stiger i de mange berørte lande, frygter sundhedseksperter, at antallet af omkomne vil stige som følge af sygdomme og epidemier. Det er især rent drikkevand, medicin og mad, som der er mangel på i de katastroferamte områder. Ifølge nyhedsbureauet Reuters advarer hjælpeorganisationer om, at langt flere end de mere end 120.000 omkomne kan risikere at dø, hvis ikke nødhjælpen kommer frem i tide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her