Læsetid: 4 min.

Tørstig? Så gå ud på toilettet…

Børn og unge skal drikke vand i stedet for sodavand, anbefaler ernæringseksperterne. Men hvor er vandposterne blevet af? Og er det godt nok at henvise til de offentlige toiletter?
23. december 2004

BØRN ER FEDE I
Farvel til den søde cola. Goddag til en frisk tår vand!
I kampen mod fedme og svær overvægt skal børn og unge undgå sodavand. I stedet skal de drikke vand, masser af friskt, koldt vand. Sådan lyder det velmente råd fra ernæringseksperterne.
Men hvor skal børn og unge få drikkevand fra? For mens sodavand sælges fra automater eller kiosker på hvert andet gadehjørne, er det meget sværere at finde en vandhane i gadebilledet. En rundspørge, som Information har foretaget, viser således, at dels skal det være sommer, dels skal man være heldig (eller have solidt lokalkendskab), hvis det skal lykkes at opspore en offentlig vandhane i landets fire største byer: København, Århus, Aalborg og Odense.
Antallet af offentlige vandposter er nemlig skåret ned de senere år. Og dertil kommer, at de allerfleste vandposter lukkes i vinterhalvåret for at undgå frostsprængninger af vandrørene. Samtidig har f.eks. DSB lukket vandposterne på stationerne og i nogle tilfælde endda erstattet dem med sodavandsautomater.
Nedgangen i antallet af offentligt tilgængelige vandhaner er helt i strid med Sundhedsstyrelsens nationale fedmehandlingsplan, der netop anbefaler, at det offentlige bør »sikre adgang til frisk drikkevand i skoler, på uddannelsessteder samt andre steder, hvor børn og unge færdes.«

Odense tørlagt
Odense er den mest tørlagte kommune. Tilsynsførende Bent Poulsen oplyser, at byen kun har en enkelt offentlig vandhane: »Den er opsat ved den gamle banegård for fire år siden i moderne design. Det fremstår sådan lidt nostalgisk og minder om gamle dage, da der var vandposter i alle skolegårde,« siger han.
I Aalborg henviser Jan Karlsen i første omgang til »alle vandhanerne i parkerne og kirkegårdene, hvorfra gartnerne tapper vand« og dernæst til de offentlige toiletter, hvis man er tørstig.
»Der er ganske vist ikke skiltet med, at man kan få vand fra gartnernes haner. Faktisk er der kun ét sted, nemlig i Østre Anlæg, hvor vi skilter med, at der findes en vandhane,« siger Jan Karlsen.
Århus råder over tre offentlige vandposter: En ved Domkirken i midtbyen, en på Strandvejen ved Filtenborg Plads og endelig en på Ingerslev Torv.
»Det er ikke noget, vi gør ret meget i,« medgiver Jens Brun Jensen fra kommunen og peger straks på kommunens cirka 20 offentlige toiletter, hvor der er rindende vand. Men det er en stakket frist: Fra næste år bliver toiletterne aflåst, så der skal betales to kr. for at komme indenfor.

Defekte vandposter
København topper med 15 vandhaner. Ifølge Karsten Olesen fra kommunen var der dog ’i gamle dage’ mere end tre gange så mange, nemlig cirka 50 vandposter. I dag er de fleste imidlertid så defekte, at det ifølge Karsten Olesen ikke kan betale sig at reparere dem. Derfor er de lukket.
Vandtørstige københavnere må derfor søge til til Lersøparken, Gefionsspringvandet, Kgs. Nytorv, Kultorvet, Amager Strandvej, Østerbrogade, Gråbrødre Torv, Højbro Plads, Halmtorvet, Gl. Strand, Børsgade eller Trianglen, hvis de skal finde en offentlig vandhane – og altså kun i sommermånederne.
Bent Poulsen fra Odense Kommune peger på, at de offentlige vandposter kræver tilsyn og vedligeholdelse, som er dyrt. Dertil kommer problemer med f.eks. alger og kimdannelser i stikledningerne, hvis ikke der er konstant tryk på røret. Endelig kan der opstå problemer med hygiejnen, hvis andre har suttet på hanen. »Jeg ville aldrig selv drikke af en offentlig vandhane,« afviser Bent Poulsen.
Et dansk firma, Frostline, har som de første i 2004 taget patent på en udendørs, helårs-vandpost. Ifølge marketingschef Carsten Mellson koster Frostlines drikkefontæne cirka 16.000 kr. eksklusiv montering:
»Det er en meget robust model, der fungerer efter en genial, men simpel opskrift: En tilbageløbsventil nede i frostfri dybde sikrer dels mod frostsprængning, dels mod kimdannelser, fordi der ikke står vand i røret,« oplyser han.
Foreløbig har Københavns Kommune som forsøg opstillet en enkelt helårs Frostline-fontæne ved skøjtebanen nær Trianglen. Hidtil har Frostline kun solgt et par fontæner til skoler, men Carsten Mellson håber på et snarligt gennembrud.

Verdens bedste vand
Måske kommer det, når Danske Vandværkers Forening sammen med skolesundhedsplejen i Thisted Kommune afslutter et projekt, der starter efter jul, og som skal give skolebørnene bedre adgang til friskt drikkevand.
»Vi skylder børnene, at de ikke skal gå ind på toiletterne efter drikkevand. Det ville heller ingen af lærerne bryde sig om,« siger Christian Friis og tilføjer, at danskerne kan få verdens bedste og billigste vand direkte fra hanen – hvis der altså er en hane.
Mette Toftegaard fra Fødevarestyrelsen synes ikke, det er nok at henvise til de offentlige toiletter. De er ofte så ulækre, at man ikke har lyst til at gå derind. Og slet ikke for at få noget at drikke, som hun siger.
»Det er oplagt, at hvis tilgængeligheden til drikkevand øges, f.eks. i form af flere kommunale vandposter, vil færre blive fristet til at snuppe en sodavand, når de er tørstige,« siger hun.
Også fedmeprofessor Bjørn Richelsen fra Århus Universitet fremhæver nødvendigheden af, »at det offentlige sørger for en frisk vandforsyning blandt andet som modvægt til det store antal sodavandsautomater.«

*Artiklerne i serien ’Børn er fede’ kan læses på tema.information.dk/fede

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Fosberg

Prisen på flaskevand er ca 500 gange prisen for postevand. Kravene til kvaliteten af postevand er ovenikøbet væsentligt skrappere end for flaskevand. Dertil kommer produktion, distribution og salg samt forurening og energiforbrug i forb. med plastikflaskerne

Så selv om man ikke køber sodavand men flaskevand i stedet, er afskaffelse af offentlige vandposter en dårlig ide som ikke gavner samfundet men kun sælgere af flaskevand. De er dog sikkert godt tilfredse.

Lad os få vandposterne tilbage