Læsetid: 2 min.

Tyrkisk medlemskab presser danske regler

Danmarks skrappe regler for familiesammenføring bliver svære at opretholde, når Tyrkiet kommer i EU, påpeger eksperter. Vi slækker ikke på udlændingepolitikken, siger Venstre.Resultatet kan blive endnu en dansk særaftale i EU
13. december 2004

EU-bombe
Den stramme danske udlændingepolitik er på kollisionskurs med udvidelsen af EU. Når Tyrkiet bliver medlem af EU, skal tyrkere behandles på linje med alle andre EU-borgere. Og det kan blive en bombe under de danske regler om familiesammenføring, der er skrappere end i de fleste andre EU-lande, skriver Ugebrevet A4 i dag. De danske regler betyder, at unge skal være over 24 år og have mere tilknytning til Danmark end til et andet land, hvis en ægtefælle uden for EU skal til Danmark. En regel, der blandt andet er indført for at dæmme op for arrangerede ægteskaber blandt unge med anden etnisk baggrund. »Når Tyrkiet bliver medlem af EU, kan disse regler ikke håndhæves over for tyrkere i Danmark. De er blevet EU-borgere og vil nyde de samme rettigheder som franskmænd og svenskere, og sådan vil det være fra dag ét,«, siger Hans Kornø Rasmussen forfatter og demograf.

Lange udsigter
Vurderingen deles af en ekspert i EU-ret:
»Hvis Tyrkiet bliver fuldgyldig EU-medlem, er det rigtigt, at man ikke kan
håndhæve de danske regler over for tyrkere, der gør brug af EU ’s regler om fri bevægelighed. Man kan naturligvis lave en særregel for tyrkere, men hvis Danmark står alene med problemet, kan det blive politisk svært at få igennem,« siger lektor Morten Broberg fra Københavns Universitet. Embedsmænd i centraladministrationen arbejder på højtryk for at finde en løsning op til denne uges EU-topmøde, som efter alt at dømme beslutter at begynde forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskab.
Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, peger på, at et tyrkisk EU-medlemskab ligger mange år ud i fremtiden. Til den tid kan også andre lande have ændret deres regler for familiesammenføring. Der er stor interesse for den stramme danske linje, understreger Jens Rohde, der dog ikke vil udelukke, at en dansk særaftale kan komme på tale. »Vi slækker ikke på udlændingepolitikken. I sidste ende skal alle lande være enige, før Tyrkiet kan optages. Der kommer mange spørgsmål i slutfasen ,og vi skal nok finde en løsning, hvis det er et problem til den tid,« siger Jens Rohde.
Mange eksperter vurderer, at Tyrkiet er i EU allerede om 10 år, men ifølge Venstres politiske ordfører vil det tage betydeligt længere tid.
»Forhandlinger om optagelse betyder, at de bliver tvunget ind i en omfattende udviklingog vi ser ikke Tyrkiet i EU før om 15-20 år, siger Jens Rohde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her