Læsetid: 2 min.

Tyskland drøfter ’alle reformers moder’

Den tyske føderalisme står ofte i vejen for lovgivningsarbejdet. I denne uge fremlagde en kommission et reform-forslag, der kaldes ’alle reformers moder’ nyt tysklandskort
15. december 2004

Den tyske føderalisme står ofte i vejen for lovgivningsarbejdet. I denne uge fremlagde en kommission et reform-forslag, der kaldes ’alle reformers moder’
nyt tysklandskort

BERLIN – Den tyske føderalisme er en svær én. Der er godt nok tale om ét land, men det består af 16 delstater med 16 skolevæsener, 16 politivæsener og så videre. Oven i kommer så staten med sine institutioner. Hver delstat har et vist selvstyre, som forbundsregeringen til alle tider forsøger at øve indflydelse på. Til gengæld har delstaternes regeringer via parlamentets andet kammer, Forbundsrådet, indsigelsesret overfor forbundsregeringens lovgivning. Omkring 60 procent af Forbundsdagens love kræver godkendelse i Forbundsrådet, der har andre interesser end forbundsregeringen og desuden ofte har et alternativt flertal med politisk interesse i at bremse på lovgivningsarbejdet. Blandt andet derfor har det været svært for Schröder-regeringen og dens forgængere at få samfundsreformer lempet gennem parlamentet. Men det skal der ændres på nu, mener partiformændene Franz Müntefering (SPD) og Edmund Stoiber (CSU). Som ledere af en særlig føderalismekommission har de arbejdet på en forenkling af den tyske stats kompetencefordeling, der blev præsenteret i Berlin mandag.

Første protester
Opgaven var enorm, interessekonflikterne talrige. Derfor besluttede de to formænd fra begyndelsen at skære alle de emner væk, der alligevel ikke kan opnå flertal.
»Vi havde mange ideer til, hvad vi kunne gøre – også charmerende sager – men det var ikke vores opgave. Det handler ikke om at afholde en konkurrence i kreativitet; det handler om at opnå to-tredjedeles flertal,« sagde Franz Müntefering.

Modstand
Med forenklingen af ansvarsområderne regner kommissionen med, at delstaterne kun får indflydelse på 35 procent af lovgivningen fra Forbundsdagen. Den afgørende debat om føderalismereformen finder sted på fredag, men de første modstandere har allerede meldt sig. »Det er i vores interesse, at det kommer til et resultat. Føderalismen skal vise sit værd ved at være beslutningsdygtig,« medgiver Hessens ministerpræsident Roland Koch (CDU), men han mener ikke, at delstaterne får selvbestemmelse nok i forhold til den indflydelse, de skal afgive. »Som ministerpræsidenter kan vi ikke gå tilbage til vore landdage og sige: ’Vi har opgivet vores hidtidige indflydelsesmuligheder, så forbundsregeringen kan bestemme i fred og ro, men desværre har vi ikke har fået noget til gengæld’,« advarer Koch.
Ros er der dog også til kommissionen. »Müntefering-Stoiber-planen er, summa summarum, en god gerning for det tyske demokrati,« skriver avisen Süddeutsche Zeitung i sin ledende artikel i går. På nyhedskanalen N-tv talte man om ’alle reformers moder’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her