Læsetid: 3 min.

Undervisningsministeriet svigter gymnasiereform

Nedskæringer på uddannelsesområdet truer ordentlig implementering af gymnasiereform og øger risiko for fejl, mener rektorformand
4. december 2004

Gymnasier
Flere gymnasierektorer har i forbindelse med forberedelsen af den nye gymnasiereform udformet studieretninger, som har vist sig at være ulovlige. Undervisningsministeriet har ikke haft ressourcer til at styre og vejlede planlægningsarbejdet af den nye gymnasiereform, og det koster tid og medfører unødvendige fejl.
Det mener formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, Peter Kuhlman.
»Mange rektorer sidder med love og bekendtgørelser, som de ikke er i stand til at fortolke. Nogle har sendt forslag til studieretninger, der har vist sig at være ulovlige. Det er spild af tid, men vi har ikke kunnet få ordentlig vejledning fra ministeriet,« siger han.
Peter Kuhlman bebrejder ikke embedsmændene, men han mener, at implementeringen af en så omfattende reform er uforenelig med de besparelser, der gennem længere tid har ramt undervisningsministeriet.
»Reformen er ikke i fare, men de arbejdspapirer, vi har modtaget, har været mangelfulde, og det skyldes sandsynligvis det arbejdspres, embedsmændene har været udsat for,« siger Peter Kuhlman.

Uklare krav til eksamen
Den nye gymnasiereform giver mulighed for mange forskellige faglige kombinationsmuligheder, og rektorerne har svært ved at gennemskue kravene til en bestået eksamen. Skrækscenariet er eleven, der har gennemført et forløb, som viser sig ikke at være gyldigt til at få en studentereksamen, fordi rektor ikke har været tilstrækkeligt inde i kravene.
»Det skal vi selvfølgelig nok forhindre, men jeg er overbevist om, at vi kommer til at snuble flere gange fremover og det er en skam,« siger Peter Kuhlman.
Direktør for de gymnasiale uddannelser i Undervisningsministeriet, Jarl Damgaard, vil ikke gå ind i en politisk diskussion om besparelser. Han medgiver, at arbejdspresset på gymnasierne er stort, men han mener, at ministeriet har stået til rådighed for samtlige rektorer.
»Med en så stor reform vil der altid være mange spørgsmål, men vi har lagt bekendtgørelserne ud på nettet, og alting har været sendt til høring, så man har kunnet følge med. Desuden har vi for nylig afholdt et rektormøde, hvor alle har kunnet stille spørgsmål og komme til orde,« siger han.
»Selvfølgelig er det her et udtryk for, at mange rektorer er i tvivl, men meget skal også falde på plads ude i de enkelte kommuner og på de enkelte skoler,« sige han og pointerer, at ministeriet i løbet af foråret vil komme med vejledninger til en række spørgsmål om implementeringen af reformen.

Største reform
Gymnasiereformen blev vedtaget sidste år af samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten. Flere af forligspartierne ønsker nu at sikre, at gymnasierne får den fornødne hjælp. Uddannelsesordfører Louise Frevert (DF) medgiver, at gymnasiereformen er kompliceret lov-arbejde, og hun vil tage problemerne op på et møde i ministeriet i næste uge.
»Mit indtryk er, at mini-steriet har gjort, hvad det kunne. Jeg kunne godt tænke mig en sikkerhed for, at implementeringen foregår sikkert og ordentligt, men nu må vi lige kende problemets omfang, før vi griber ind politisk,« siger hun.
Både S og SF ønsker også sikkerhed for, at rektorerne får tilstrækkelig vejledning.
»Det er i alles interesse, at denne reform bliver en succes. Derfor bør vilkårene for implementeringen undersøges nærmere, for der er ingen tvivl om, at ministeriet er skåret kraftigt ned,« siger Pernille Blach Hansen (S)
SF’s Aage Frandsen peger på, at reformen er den største af sin slags i de sidste 100 år.
»Hvis ministeriet ikke er i stand til at sikre, at forbindelsen ud til skolerne er god nok, så har vi et stort problem, som vi i så fald må gøre ministeren opmærksom på,« siger han.
De konservatives Helle Sjelle har ingen kommentarer men henviser til undervisningsminister Ulla Tørnæs (V).
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken ministeren eller Venstres gymnasieordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her