Læsetid: 2 min.

Advokater frygter fejl i sager om skilsmisse

Tusindvis af sager, hvor skilsmisse-par skal dele boet, skal efter kommunalreformen begynde på nye statskontorer i stedet for ved domstolene. Advokater advarer mod økonomiske tab
15. januar 2005

Kommunalreform
Danske par, der efter skilsmisse eller separation går hvert til sit, skal efter regeringens kommunalreform se sig ekstra godt for, når boet skal deles.
Hvor sagerne i dag kan begynde direkte ved skifteretten, så kan fem nye statskontorer fremover tage sig af bodelingen, ifølge regeringens udspil.
Men de nye regionale kontorer vil helt savne den fornødne indsigt i pensionsformuer, friværdi i boligen, skatte- og selskabsregler, mener Advokatrådet.
»De har simpelt hen ikke den uddannelse, der gør, at man kan løse de problemer. Én ting er, om de overhovedet kender reglerne, noget andet om de har de oplysningerne til at give ordentlig bistand,« siger Advokatrådets formand, Sys Rovsing-Koch.
Kort sagt en betydelig risiko for, at borgerne bliver påført tab som følge af forkert rådgivning. Og med mulige sagsanlæg fra borgerne som følge.
»Faren er, at du får forkerte afgørelser. At der ikke bliver truffet beslutninger på informeret grundlag,« siger Sys Rovsing-Koch.
I 2003 afgjorde dommerne i alt mere end 2.000 sager om skilsmisse og separation.
Statsamterne, som typisk tager sig af de mere ukomplicerede sager afgjorde i alt ca. 29.000 sager i 2003.

Dommere ikke urolige
Også når det gælder de særlige ægtefællebidrag er de fem nye statskontorer dårligt rustede, mener Advokatrådet.
Disse sager, hvor f.eks. mandens formue bliver opgjort for at se, hvor meget han skal betale til eks-konen, begynder i dag typisk med en stævning i retten. Statsamterne har ikke den store erfaring på området, mener Advokatrådet, og frygter derfor, at statskontorerne ikke kan magte opgaven.
Men landets dommere har ikke samme frygt for, at de nye statsforvaltninger ikke kan magte opgaven:
»Nej. Der er stadigvæk mulighed for at få advokatbistand eller tage sagen til skifteretten. Derfor kan de mest komplicerede sager stadig afgøres på den måde,« siger Dommerforeningens formand Henrik Linde, dommer ved Retten i Korsør.
De fem nye statskontorer, hvor borgerne skal henvende sig, er placeret i Aalborg, Ringkøbing, Aabenraa, Nykøbing Falster og København. Med underkontorer i Århus, Rønne, Ribe, Odense og Roskilde.
Regeringens lovforslag om kommunalreformen bliver efter planen fremsat i Folketinget den 26, januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her