Læsetid: 2 min.

Bistand til miljø er skåret drastisk

Regeringen har faktisk fiflet med tallene om miljøbistand, påviser den tidligere formand for rådgivende udvalg på området, Knud Vilby
29. januar 2005

BÆREDYGTIGHED
Regeringen har ikke fortalt sandheden om den danske miljøbistand. Nedskæringen er tre gange større end den har sagt. Det viser en analyse af Knud Vilby, som er tidligere næstformand i Det Rådgivende Udvalg for Danmarks Miljøbistand.
De danske udviklings- og miljøorganisationer appellerer til lederne af de politiske partier om at genetablere Danmarks indsats.
Verdensbankens præsident, James Wolfensohn, kalder det katastrofalt, hvis ikke »krigen mod miljømæssig ødelæggelse« styrkes. Man-gel på vand, jorderosion, forurening og vandbårne sygdomme undergraver bestræbelserne på at bekæmpe fattigdom.
Danmarks miljøbistand blev indført med bred politisk opbakning i den konservative Poul Schlüters regeringstid. I 90’erne blev den forøget og ført videre med bred politisk opbakning. Svend Auken (S) sagde i går på et pressemøde, at Socialdemokraterne vil genoprette miljøbistanden, hvis de vinder valget.
Den nuværende regering siger, at den kun har skåret én gang, med 500 millioner kr. »Der er tale om enengangsbesparelse og ikke en nedskæring på miljøbistanden på 500 mio. kroner hvert år,« skrev udviklingsminister Bertel Haarder i Information den 27. december.
Knud Vilbys analyse viser: Regeringen skar 560 millioner på den særlige Miljø-, Freds- og Stabilitetsramme, MIFRESTA. Desuden 30 millioner på globale miljøprogrammer, 20 millioner på bilaterale miljøprogrammer og 90 millioner på regional miljøbistand. Desuden siger regeringen, at 16 procent af udviklingsbistanden er miljørelateret. Det svarer til yderligere 130 millioner.

De rigtige tal
»Den samlede beskæring var således 830 mio. kr. Besparelserne er videreført og øget år for år. Der var ikke tale om en engangsbesparelse,« skriver Knud Vilby.
I dag er nedskæringen vokset til 1,6 milliard. Fordi regeringen har brudt med det brede finanslovsforlig fra 1998, som sagde, at miljøbistanden i 2005 skulle udgøre 0,125 procent af det danske bruttonationalprodukt. Og fordi bistanden kun øges i takt med priser og lønninger, ikke i takt med den danske bruttonationalindkomst.
Regeringen siger, at den samlede miljøbistand i år er 2,7 milliard. Med de tidligere målsætninger ville den have været 4,3. Forskel: 1,6 milliard.
Disse tal er for høje, siger Knud Vilby. Men når han har korrigeret fejl og overvurderinger er forskellen stadig 1,6 milliard.
Regeringen har fejlinformeret Folketinget og offentligheden om miljøprocenten i udviklingsbistand, sammenblandet årsopgørelser med femårsopgørelser til egen fordel, medregnet vand- og sanitetsprojekter i strid med OECD’s regler og fremstillet nye opgørelsesmåder, som om der var tale om flere penge.

Et sikkerhedsproblem
»Regeringen har engageret sig stærkt i den internationale sikkerhedspolitik. Men... Voksende miljøproblemer vil øge fattigdommen, flygtningestrømmene og de globale sikkerhedsproblemer,« skriver Knud Vilby.
»Danmark bør vende tilbage til den gamle, bredt vedtagne beslutning om at yde en procent af BNI i u-landsbistand og 0,5 procent ekstra til det globale miljø og afhjælpning af katastrofer og voldelige konflikter,« siger de 18 miljø- og udviklingsorganisationer. De efterlyser en klar handlingsplan og en gennemskuelig demokratisk debat.
»Partilederne er allerede i gang med at fremhæve de sager, de vil fokusere på i deres eventuelt kommende regeringsgrundlag. Ikke mange af dem husker det globale miljø,« siger generalsekretær Kim Carstensen, Verdensnaturfonden.
»Både modtagerlande, organisationerne som arbejder i dem og Danida selv har behov for et præcist overblik. Vi opfordrer den kommende regering til at melde klart ud, så vi får et reelt grundlag,« siger generalsekretær Lars Uds-holt, Mellemfolkeligt Samvirke.

*Knud Vilbys analyse kan fra mandag læses på www.92grp.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her