Læsetid: 2 min.

Blæksprutter eller brunkål

Kampen om danskheden stikker fjæset frem i Snapsetinget, hvor vi hører om en helt ny ide: Børneafsavnschecken
25. januar 2005

LUMSKEBOKSEN
Der er tre spisesteder på Christiansborg. Mikkel Karstad er køkkenchef for dem alle plus for 15 medarbejdere. Jeg henvises til ham midt i det store køkken, hvor der spules og vaskes op efter dagens forkostrykind.
– Hvad er det vildeste, du har serveret for politikerne, Mikkel Karstad?
»Svinekæber og blæksprutter. Men det, der har været mest røre om, var den-gang, jeg serverede foisgras.«
– Hvad skete der?
»Det blev en sag i B.T., fordi Dansk Folkeparti ikke syntes om det på grund af det med dyrevelfærden.«
Mikkel Karstad kom for godt et år siden til Christiansborg, da Snapsetinget gennemgik en modernisering, fra et job på en restaurant på Østerbro. Forskellen er, at gæsterne her var nye hver aften og derfor nemmere at imponere end faste, daglige gæster, der byder ind med mange både negative og positive kommentarer til retterne.
Og så selvfølgelig økonomien og indkøbsmængden. 35-40 kilo kød er dagstaksten, undtagen en-to gange om ugen, hvor der serveres fisk. Her rækker 5-10 kilo.
– Afspejler partipolitikken sig i madvanerne sådan, at de konservative også har de mest konservative madvaner?
»Det er mere et generationsspørgsmål, om man er til sovs og kartofler eller noget mere moderne.«
– Har nogle politikere særlige livretter?
»Det ved jeg ikke, men f. eks. vil Langballe og Søren Krarup gerne have brunkål og gule ærter, som vi da også har serveret, mens Naser Khader og Kamal Qureshi ikke spiser svinekød.«

Fast håndtryk
Oven på dette indblik i, hvor intrikat det kan være at lægge menu for MF’ere, måtte jeg sunde mig over en kop kaffe i Snapsetingets trendy, lille café. Her traf jeg ved et rent slumpetræf dette blads tidligere vinskribent Flemming Kyed, der nu har sit eget tv-program på DK4. Han syntes nok, der var anderledes end dengang, den jyske Venstre-bonde Anders Andersen sad og spillede mousel med kollegerne for at fordrive tiden. Men hvor står vinskribenten rent politisk?
»Jeg mener, vi bør have en barneafsavnscheck,« sagde han. »Vi, der ikke har haft glæden af at høre små fødder, og heller ikke kan se frem til besøg på plejehjemmet, er snart den eneste gruppe, der ikke er tilgodeset.«
Minsandten om ikke også vor tidligere chefredaktør Lasse Ellegaard dukkede op. Han er lige startet på Ekstra Bladet, og jeg trykkede ham hjerteligt i højrehånden. »Av!,« udbrød han, for han havde lige fået den opereret. Jeg tror ikke, vi er blevet uvenner over det…men så kan man jo altid række hånden frem til forsoning, og i hvert fald har De nu en mulig forklaring, hvis hans kommende artikler virker som venstrehåndsarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her