Læsetid: 2 min.

Flodbølger kan også ramme i Nordatlanten

Premierminister Tony Blairs videnskabelige chefrådgiver advarer mod, at flodbølger ligenende den i det Indiske Ocean også kan hærge Atlanterhavet og vore kyster
4. januar 2005

Viden om
Flere meter høje tsunamier som de, der har dræbt over 145.000 mennesker i det sydøstlige Asien kan ramme kyster i Europa, Afrika og USA. Derfor må der laves et varslingssystem i det nordlige Atlanterhav, mener den britiske regerings chefrådgiver i videnskabelige spørgsmål, professor David King. Sir David King henviser til undersøgelser, der viser, at en gigantisk tsunami vil blive skabt som følge af, at en kæmpeklippe på en af De Kanariske Øer – dobbelt så stor som Isle of Mann – styrter i havet. Hvilket den sandsynligvis vil gøre, "på et eller andet tidspunkt mellem nu og om 10.000 år", skriver King i avisen The Independent.

Flodbølge på ni meter
I 1949 flyttede klippestykket sig som følge af vulkansk aktivitet. David King henviser til den britiske geolog Bill McGuire, der mener, at det er på tide, at der etableres et varslingssystem for Nordatlanten, efter at verden har set de voldsomme ødelæggelser, tsunamier har forårsaget i bl.a. Indonesien, Indien, Thailand og på Sri Lanka. "Vi vil få en advarsel seks timer før, en 30 fod (cirka ni meter) stor bølge vil ramme Storbritannien," skiver David King i sin kommentar. Herhjemme advarer geologiske eksperter imod at forskrække folk. "Man skræmmer folk uden rimelig grund," siger lektor ved Geologisk Museum, Erik Schou Jensen.

Tenerife kan udløse det
Det er korrekt, at øen Tenerife har sit udseende som følge af to enorme udskridninger i forhistorisk tid, bekræfter Erik Schou Jensen. Men der findes også eksempler på, at klipperne ikke har flyttet sig på trods af vulkanudbrud.
"I forbindelse med vulkanudbrud kan der ske udskridning, som kan forårsage flodbølger. Men hvis der sker noget, vil der ske en masse ting inden, som vi vil kunne registrere i og med, at vi har overvågningsudstyr og satellitter. Der er masser af målingsudstyr på Tenerife, så man i tide kunne sige 'nu er der risiko, så vær venlig at bevæge jer op i højderne'," siger Erik Schou Jensen. Henning Sørensen, pensioneret professor ved Geologisk Institut, Københavns Universitet, vil derimod ikke afvise forslaget. "Der vil altid være en risiko, men hvor meget, man skal ofre på det, er et meget svært spørgsmål. Og varslingssystemer koster mange penge. Men det er nok ikke nogen dårlig idé de steder, for der kan ske vulkanudbrud ved f.eks. Kanarieøerne," siger Henning Sørensen.

Opvarmning også faktor
Independent skriver desuden om en hemmelig regeringsoperation, der har demonstreret, at en tidevandsoversvømmelse i Nordsøen vil ødelægge de britiske kystsikringssystemer og skabe død og ødelæggelse fra det nordlige Yorkshire til Devon i syd. Den hemmelige øvelse kaldet 'Operation Triton' fandt sted i Storbritannien sidste efterår og skulle teste briternes respons på katastrofale stormbølger. Undersøgelser foretaget af den britiske regering har vist, at oversvømmelser er i stigning som følge af global opvarmning. Herhjemme har to rapporter for nylig peget på, at den globale opvarmning vil koste dyrt i form af kystsikringer og beskyttelse mod oversvømmelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu