Læsetid: 4 min.

Foghs løfter med bismag

Eftertiden vil huske Anders Fogh Rasmussen for at have underlagt de danske politikere valgløfternes åg. Hvordan gik det egentlig med de løfter, Fogh gav vælgerne før sidste valg?
21. januar 2005

Valgløfter
Måske er det egentlig Søren Pinds skyld.
Måske bærer den bornholmske ungdoms-liberalist ansvaret for, at ikke blot de kommende tre uger, men også de seneste tre år, har handlet og handler om valgløfter.
Hvordan nu det?
Jo, det var Pind, der sendte Fogh bogen. Dengang i 1998, da Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen satte en sikker sejr over Poul Nyrup Rasmussen over styr og tabte valget.
The Unfished Revolution hedder bogen, som er skrevet af den britiske premierminister Tony Blairs kampagnechef, Philip Gould. Bogen handler om, hvordan New Labour under Blair sætter nye standarder for politik og totalt nedbryder de konservative modstandere.
Fogh læser, omhyggeligt selvfølgelig, bogen. Fylder den med notater og slider æselørerne frem på siderne.
»Løfterne: Få, konkrete, overskuelige, finansierede,« skriver Fogh, da han senere omsætter bogens indtryk til Venstres politik.
Historien er fortid. Ingen betvivler i dag nytten af konkrete valgløfter. Alle partier har i dag en kort liste med mere eller mindre klare løfter.
Statsministeren selv lader ingen mulighed glide sig af hænde for at gentage, hvordan regeringen har opfyldt kontrakten med vælgerne.
»VK-regeringen er netop en historie om, at det vi lover, det bliver til noget,« skriver Anders Fogh Rasmussen i en folder, som han sendte ud for et halvt år siden.
Venstres næstformand, Lars Løkke Rasmussen, gentager, i sit ugebrev i mandags: »Det er ikke for meget at tale om, at der er sket en revolution i den hjemlige politik gennem de seneste tre år: Danskerne kan nu have tillid til, at når politikerne afgiver nogle løfter, så bliver de også ført ud i livet,« skriver næstformanden.
Lad os sammen med næstformanden gennemgå de fem valgløfter fra sidste valg.

Skattestop
Regeringen: Det stop for nye skatter, som er ét af Foghs bedste kort, har i dag 1.152 dage på bagen. Ingen skatter eller afgifter er hævet hverken i procent eller i kronebeløb.
Sandheden: Skattetrykket er i dag højere end under Poul Nyrup Rasmussen. Takket være de ekstra 23 mia. kroner, som pludselig dukkede op i Skatteministeriet. I Nyrups regeringstid steg skattetrykket fra 48,8 til 49,9 procent af den samlede produktion, BNP. Under Fogh er det nu på 50,4 procent.
Samtidig gennemførte regeringen ved sidste finanslov øgede afgifter på cigaretter og alkoholsodavand. En uvæsentlig detalje – men et brud på skattestoppet.

Kortere ventelister
Regeringen: Ventetiden på de 18 mest almindelige operationer er faldet med seks uger. Det svarer til 20 procent.
Sandheden: Ministerens opgørelse er én metode. Ugebrevet Mandag Morgen forsøgte sig med en anden metode – så var ventetiden kun reduceret med to uger – ikke seks. Mens der ikke er tvivl om, at regeringen i et eller andet omfang har fået presset flere operationer igennem på sygehusene, så har fokus på ventelister medført et mere strukturelt problem. For at få del i pengene flytter sygehusledelserne opmærksomheden over til operationer. Imens glemmes den medicinske del, dvs. de indlagte patienter. Men det er vanskeligt at sætte tal på dette problem.

Udlændinge
Regeringen: Antallet af opholdstilladelser og familiesammenføringer er halveret på tre år. Dermed sparer samfundet 4,3 mia. kroner næste som følge af lavere udgifter.
Sandheden: Tallene er objektive og ikke til diskussion. Regeringens problemer er, at den ikke har været i stand til at forbedre integrationen, navnlig løse problemet med den høje arbejdsløshed og kriminalitet blandt indvandrere. Arbejdsløsheden blandt indvandrere er 11,7 procent – tre gange så høj som danskernes. Væksten i udlændinge fra ikke-vestlige lande vokser, selv med den nuværende kurs, fra i dag 5,8 procent af befolkningen til 11,4 procent i 2050.
Regeringens kurs har desuden et problematisk forhold til de internationale konventioner. FN’s flygtningehøjkommisariat, Europarådets Menneskerettighedskommissær og Dansk Center for Menneskerettigheder har alle vurderet, at flere dele af den danske udlændingelovgivning ligger på den forkerte side af konventioner, vi selv har underskrevet.

Ældre
Regeringen: 500 millioner kroner afsat til et generelt løft i ældreplejen. Der er indført frit valg af hjemmehjælp mellem offentlige og private leverandører. Frit valg af plejebolig på tværs af kommunegrænser. Og en ældrecheck til 170.000 pensionister.
Sandheden: De kommunale hjemmehjælpere arbejder stadig efter stopure og minutskemaer. En fjerdedel af de 500 millioner kroner er ifølge Socialministeriet gået til administration. Samtidig er en del af de nye ansatte kun beskæftigede. Der er ansat ca. 4.000 nye plejere, og ca. 700 nye medarbejdere, der kun tager sig af den øgede administration.

Hård retspolitik
Regeringen: Straffen for voldtægt er steget med 35 procent. Straffen for vold er vokset med 20 procent. Straffen for sex-misbrug er tre-doblet.
Sandheden: Domstolene følger tilsyneladende regeringens hensigter med højere straframmer. Men kriminaliteten er vokset, og hvis borgerne i større omfang bliver slået ned, så hjælper en længere straf til forbryderne ikke meget. Ifølge Danmarks Statistik er alle former for vold steget markant siden 2001. Samtidig har regeringen helt forsømt at sørge for, at der var pladser i fængslerne. Ventetiden på en fængselsplads er ifølge Dansk Fængselsforbund steget fra én måned til 9,1 måneder under Fogh.
Som Venstres næstformand afslutter sin gennemgang af valgløfterne: »Sådan skal det være: Vælgerne skal kunne stole på, at når politikerne lover noget, så bliver det også gennemført. Derfor kan mit parti både med begejstring og oprejst pande sige: Venstre – så ved du, det bli’r til noget!«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu