Læsetid: 3 min.

Foghs småliberale velfærds-socialisme

Statsministeren sender det altdominerende tema fra sidste valg - udlændinge – dybt ned bunken af emner, der skal afgøre valget. Fogh vil slå Lykketoft på velfærd
19. januar 2005

ANALYSE
Der var engang – i krønike-Danmark – da gode socialdemokrater som Palle From var synonym med velfærdsstat, flæsk og rettigheder til middelklassen.
Det var utænkeligt, at en borgerlig leder ville udfordre en socialdemokratisk ditto på at tjene den arbejdende skares interesser bedst.
Det er ikke desto mindre Anders Fogh Rasmussens projekt ved dette valg. Som om Fogh kæmpede med sine egne dæmoner i form af den legendariske hulemand, så synes statsministeren opsat på at slå Lykketoft på dennes hjemmebane: velfærden.
Væk fra statsministerens valgløfterne er store dele af de kradsbørstige mærkesager, der gav Fogh valgsejren i 2001. Udlændinge – af mange selvbestaltede eksperter spået til at dominere igen – er foreløbigt sendt ud i glemslen. Ordet udlændinge blev stort set ikke nævnt i løbet af Foghs timelange pressemøde umiddelbart efter valgets udskrivelse.
Fuldstændig væk er den hævngerrige straf over kriminelle, som var ét af valgløfterne sidst. Borte er massakren på miljøet – flere penge samme sted er nu et valgløfte.
Og borte er også kombinationen er værdikamp og næsten korporlige overfald på smagsdommere, der var mærkesag for tre år siden.
Kort sagt er meget af det bitre, der emmede af systemskifte, lagt på hylden.
Ind har Fogh hentet en række emner fra velfærdsstatens vugge. De skal vinde valget.

S-arvesølvet stjæles
Ikke blot skal Socialdemokraterne minimeres og partiets leder skal tvinges til en ydmygende exit. Selve det socialdemokratiske sølvtøj skal stjæles. Lige for næserne af partiets ledelse, der stadig skuer mod horisonten i forventning om et angreb fra hulemanden.
På børneområdet har statsministerens folk været på overarbejde for at imødegå Lykketofts loft over prisen på børnepasning på 1.000 kroner.
Foghs tilbud til vælgerne er ikke blot billigere pasning – det er også bedre pasning, f.eks. flere ansatte og bedre lokaler.
Forskningen er også en åben kamp, hvor Fogh ser ud til at spille lige op med Lykketoft. Oven i er et tilbud til studerende om at tage den pris, deres uddannelsesplads koster, med til et udenlandsk studieophold.
Sygehusene vil Fogh forbedre ud fra den liberale frit-valgs tanke. Socialdemokraterne aner en udsultning af det offentlige sygehusvæsen. Spørgsmålet er om borgerne har samme opfattelse efter tre år med kortere ventelister.
Ét andet kerneområde i den socialdemokratiske samfundsmodel er omsorgen for de ældre. Fogh vil også her forbedre området efter frit-valgstankegangen.
Fogh har sågar den frækhed at trække naturen frem som valgløfte. Efter at have gennemført en kraftig beskæring af den tidligere miljøminister Svend Aukens imperium.

DF snydes for fremmede
Socialdemokraternes seks valgløfter bliver alle imødegået – forsøgt overtrumfet – af Foghs syv valgløfter. Kun på folkeskolen fremstammer Fogh lavmælt et krav om flere prøver af eleverne. De valgløfter, den bane, Fogh vil vinde valget på, hedder velfærd. Lykketoft er forinden blevet udstyret med veto-ret over reformer på området. Det gavner Fogh nu, hvor Lykketoft ikke kan beskylde Fogh for at pønse på store, luskede reformer, når han selv har veto-ret.
Dem, der frygtede eller forventede bitre angreb på udlændinge i valgkampen, må foreløbigt se skuffede til. Eller i det mindste vente, til Dansk Folkeparti i dag holder deres pressemøde.
Dem, der ønskede borgerlige revolutioner, må skæve til de konservative og sderes fuldstændig verdensfjerne krav om skattelettelser til 15 milliarder kroner.
Anders Fogh Rasmussens valgløfter tyder på, at Fogh går efter den totale sejr. Ikke over modstanderen, ikke over hans parti, men over velfærdsstaten som socialdemokratisk produkt.
Vinder Fogh, så kan fremtidens Palle From kalde sig venstremand – vogter af velfærdsstaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her