Læsetid: 3 min.

Fredshåb på Sri Lanka

Katastrofen kan paradoksalt nok blive et vendepunkt for den plagede ø
4. januar 2005

Sri Lanka
Kæmpebølgerne tog mere end 30.000 menneskeliv og ødelagde en stor del af Sri Lankas kyst fra Mullaittivu i nord til Galle i sydvest. Hele rækker af byer og landsbyer eksisterer ikke længere, en million mennesker er blevet hjemløse, og sulten breder sig. Kraftig monsunregn har forværret krisen. Alligevel er der mange, som midt i desperationen og de ubeskrivelige lidelser tør tro på, at de kan skimte et lys i mørket. I bedste fald kan flodbølgekatastrofen have virket så ødelæggende på øens to stridende grupper, at en eventuel ny krig er blevet udskudt nogle år.Den tamilske guerillagruppe LTTE har fået hele sin flådebase ødelagt, og selve flåden er stærkt reduceret. Regeringsstyrkerne mistede tunge våben, flere hundrede køretøjer og et ukendt antal militære forlægninger. Presset på begge parter kan blive så stort, at det to år lange dødvande i fredsforhandlingerne måske kan brydes. Flodbølgen er blot det seneste af en række hårde slag mod 'den smaragdgrønne ø'. JVP-guerillaens væbnede oprør i 1980'erne kostede 50.000 mennesker livet, og den etniske konflikt mellem singalesere og tamiler – som har udviklet sig til 'en evig krig' – har krævet mindst 65.000 menneskeliv siden 1983. Den forhenværende flådechef, admiral Harry Gunatillake, mener, at borgerkrigen er en langt større national katastrofe end jordskælvet i den såkaldte Andaman-forkastning. For tre uger siden forudså han et nyt krigsudbrud "nogle få uger inde i det nye år" og advarede sine medborgere om, at staten Sri Lanka var stærkt truet. I dag tror han, at den fælles tragedie kan blive et vendepunkt.

Nyt liv i fredsprocessen
Civilbefolkningen på begge sider af konflikten håber inderligt, at han har ret. Der er visse positive tegn. For første gang nogensinde har LTTE's 'generalissimo', V. Prabhakaran, sendt en hilsen og kondolencer til den hårdt ramte singalesiske befolkning på sydkysten. Præsident Chandrika Kumaratunga sørgede under sit besøg i de tamilske områder for at trykke to kvindelige guerillasoldater og ønske dem alt godt. "Hvis hensigtserklæringer kan omsættes til handling, kan der blive pustet nyt liv i fredsprocessen," siger lederen af LTTE's politiske gren, S.P. Thamilselvan, til nyhedsbureauet AFP. Der hersker dog stadig afgrundsdyb mistro på begge sider, og de seneste dages gensidige sympatitilkendegivelser er sandsynligvis yderst midlertidige. Efter flere års skuffelser og svigt mener mange tamiler, at styret i Colombo med fuldt overlæg undlod at advare om de truende kæmpebølger i håb om at tilføje dem naturens dødsstød. Både civile og tamilernes officielle nyhedsbureau har udsendt bunker af email , som anklager regeringen for at "stjæle nødhjælpen", og som hævder, at de afgivne løfter om en retfærdig fordeling af den udenlandske bistand er ren propaganda. "30.000 tamiler er omkommet, og vi har ikke set skyggen af bistand", hævder en mail bl.a., udsendt netop da det nye år blev ringet ind. Siden lørdag er der dog rullet forsyninger af mad og medicin ind i de guerillakontrollerede områder, men bureaukratiet er tungt, der er mange vejspærringer, og alle papirer skal gennemses igen og igen. Det er uvist, hvordan LTTE fordeler hjælpen til de nødstedte. Gruppen tillader ikke nogen som helst form for opsyn . De journalister, der får adgang til området, bliver straks forsynet med to tolke, der forhindrer ethvert forsøg på en meningsfuld samtale med lokalbefolkningen. Krisen har vidtrækkende konsekvenser. Fisk er hovedbestanddelen i de fleste tamilers kost, men ud af øens 1.500 fiskerbåde er kun ganske få stadig sødygtige efter tsunamien. Rismarkerne står under vand, og titusindvis af landminer er skyllet væk, så guerillaens kort over mineudlægningen kan ikke længere bruges. Krigsleden er enorm, men LTTE har stadig sin sociale kontrol og holder krampagtigt fast i den.

USA-soldater på vej
De fleste politiske iagttagere i Colombo mener, at LTTEs krigstrussel for nylig var del af den psykologiske krigsførelse. I dag er de enige om, at der ikke længere kan føres krig. "I Colombo vurderes det, at en militær løsning er umulig, og inden for LTTE's rækker regner man med, at det vil tage 5-6 år at genopbygge flåden, som er helt nødvendig for at kunne transportere våben", siger A.T. Anyaratne, der er leder af fredsbevægelsen Sarvodaya. Anyaratne mener, at det er på tide, at civilbefolkningen på begge sider af konflikter gør oprør og lægger pres på deres politiske ledere for at få dem til at indgå en holdbar fred. I løbet af de kommende dage ankommer 1.500 amerikanske soldater til Sri Lanka for at hjælpe til med oprydningsarbejdet og blandt andet hjælpe LTTE, der i Washington står opført som terrororganisation. En delikat situation, der ikke desto mindre vækker forhåbninger om en ny begyndelse for Sri Lanka.

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her