Læsetid: 3 min.

Gader og stræder

Gammeldags vælgermøder er yt, trappartisteri ok, men tv er det, der virkelig batter, når valgkampen koger og kører
20. januar 2005

LUMSKEBOKSEN
Hvad er det første, en Christiansborgpolitiker gør, når valg udskrives i utide?
Svaret er entydigt: Aflyser møder og rejser til møder.
»Jeg har måttet aflyse en rejse til Vietnam,« sagde Bertel Haarder, som jeg antraf på trappen til Borgen. Det var han ikke så ked af endda. Han har lige været på de kanter, og der er langt derud.
Partikammeraten Hanne Severinsen fortalte, at hun som det første skulle aflyse en uge i Europarådet. I stedet skal hun til nu Skjern og føre valgkamp, for det er det næste, der skal planlægges, og som Pia Christmas-Møller fra de konservative siger: »Før var der kun sat vand over til valgkamp. Nu koger det!«
Hun vil – i Kgs. Lyngby – ud på gader og stræder, som hun mener er en vigtig slagmark i valgkampen. »Det er jo ikke for sjov, vi kæmper om magten,« tilføjer hun.
»Trappeagitation,« siger tidligere arbejdsminister Jytte Andersen, der også vil dele roser ud på gaden samt ud på daginstitutioner, plejehjem, skoler og arbejdspladser i sin Nørrebrokreds. Bl.a. i Pipkvarteret, som en del af den kaldes for sine gadenavne, opkaldt efter fugle.

Ud med camperen
Kristian Thulesen Dahl, en af de to pæne drenge fra Dansk Folkeparti, skal rundt med kampagnebilen, en camper, men vil ud på gader og stræder i kredsen på Fyn. Ellers skal han være på Borgen, da han er gruppeformand. En kampagne på tre ben.
Minoritetspolitikeren Niels I. Meyer vil hellere remse sit partiprogram op, men får dog sagt, at han – ud over gader og stræder – satser på at komme i københavnske lokalaviser og radio plus dukke op i supermarkeder. (Så kan han jo købe ind samtidig, vort forslag. red.) Det kan kun gå ’op ad bakke,’ for nu at bruge denne valgkamps yndlingsudtryk.
Hanne Severinsen vil i Skjern tale for mere viden i samfundet, Pia Christmas-Møller ligeledes for viden, men også om værdier og især om folkeskolen. Meyer håber at få mange EU-modstandere fra andre partier over til sig, mens socialdemokraten Jytte Andersen vil slå på et mere specifikt emne: Andelsboliger. Mange indehavere af sådanne glæder sig over, at de efter en ny lov kan tage lån i andelen.
Til gengæld overser de ofte, at kreditorer, private som offentlige, vil kunne gøre udlæg i boligen, hvis folk har gammel gæld. Der er rigtig mange andelsfolk i hendes kreds.

Opposition og presse
Billedet er, at almindelige, gammeldags vælgermøder ikke er i høj kurs. At stille op på gaden kan være en genvej til at komme i tv. At stemme en enkelt dørklokke og få det vist i tv vil signalisere, at man har stemt mange.
Så hvorfor egentlig gøre sig al for megen ulejlighed? Man kan egentlig læne sig tilbage, håbe på tv og slappe af.
For alle politikere ved godt, at det, der virkelig batter i dag, er at komme i tv.
Men det vil jo ikke lyde særlig godt, hvis man siger: »Jeg gider ikke gå på gaden og heller ikke til møder. Jeg satser udelukkende på tv.«
Ikke at noget som helst hermed skulle være antydet.
Oppositionen har længe beklaget sig over, hvor svært det er at få presse, når man er i opposition, men kan Pia Christmas-Møller mærke forskel?
Hun har prøvet det tidligere. Joda, men det blev betydeligt nemmere, da Danmarks Radios monopol blev brudt, erindrer hun, men ellers er oppositionen jo mest interessant for pressen, når den kan samle et flertal uden om regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her