Læsetid: 3 min.

De glæder sig i denne tid

Lille, atmosfærisk rapport fra Christiansborg, hvor kontorfolkene nu får tid til at passe deres arbejde, og hvor vi stødte ind i flere fremtrædende personligheder
19. januar 2005

LUMSKEBOKSEN
Hvor var der blevet smart! Snapsetinget, som Folketingets kantine hedder, var ikke til at kende. Her er, siden jeg var her sidst, kommet designerstole og en lille fiks café, hvor man kan sidde på høje taburetter à la den, Dean Martin altid sad på, når han underholdt fra scenen. Skilderierne af forne tiders politikere har dog fået lov at hænge på væggene, så patinaen er bibeholdt.
Her fandt jeg lige før valgets udskrivelse to kvindelige medarbejdere fra administrationen, som over kaffekoppen fortalte, at de nu får travlt med at udregne vederlag, eftervederlag og bogligopgørelser og den slags for folketingsmedlemmerne, hvoraf nogle jo ikke bliver genvalgt.
– Glæder I jer til de kommende uger?
»Ja,« svarede de, »for så får vi tid til at passe vores arbejde.«
Med ironisk hentydning til, at så snart et valg er udskrevet, er Borgen som blæst for folkevalgte, som skal hjem og passe deres valgkredse.

Breaking news
Jeg skråede over til et bord, hvor en tekniker fra Danmarks Radio havde taget plads. Denne kunne fortælle, at DR har fast base med ca. 20 ansatte i kælderen under Christiansborg, og at man i lang tid har haft en breaking-news-plan klar.
– Men hvad har været vigtigst for DR op til valgudskrivelsen?
»At komme før TV 2 med nyheden,« lød det prompte, og han tilføjede ikke uden stolthed: »Vi har faktisk vundet det sidste par gange og igen i år.«
Klokken var blevet lidt i 13, og jeg skulle skynde mig hen til presselogen. Foran døren til salen havde tv taget opstilling, og i farten hørte jeg denne løsrevne, men meget sigende udtalelse fra Venstres Jens Rohde, der var ved at bliver interviewet af Kaare R. Skou fra TV 2:
»…behov for forskning og uddannelse, som er det, der skal skabe grundlaget for…«
Mere hørte jeg ikke, men i farten så jeg Minoritetspartiets Niels I. Meyer sidde i en grøn sofa, og så var jeg i logen, hvor journalister, som til daglig er konkurrenter, stod skulder ved skulder, lår ved lår, for ellers kunne vi ikke være der.

Dubiøst at blive rost
Da Anders Fog havde udtalt de forventede og forløsende ord om valgs udskrivelse – det varer ikke mange øjeblikke – løb vi tilbage til salens dør, hvor de redebonne politikere nu strømmede ud, idet hver især håbede at blive interviewet mest muligt til især tv.
Her løb jeg lige ind i Weekendavisens Ulrik Høy, der viste sig at være ikke så lidt af en valgekspert, men førend han satte mig ind i sagerne, ville han lige fortælle, at han havde følte sig ret så dubiøs i forbindelse med sin netop afholdte 60-års fødselsdag.
– Dubiøs? Hvordan det?
»Jo,« forklarede han. »Jeg blev rost i Information og fik også en buket blomster af Pia Kjærsgaard.«
Således dubiøs forklarede Ulrik Høy nu, at Borgen ikke bliver helt affolket i de kommende uger. Hvert parti vil have et hold siddende, som intenst og med diverse elektroniske hjælpemidler og computer og internet og alt muligt følger med i, hvilke skaktræk de andre partier foretager.
- Aha, spindoktorer og den slags?
»Ja, masser af cand. scient. pol.’er og den slags.«
Ligesom i Amerika, men hvor kampagnerne dér måske varer et halvt år, kører de her kun nogle få uger.
»Men hellere champagne end kampagne,« tilføjede han uudgrundeligt.
Efter at være faret vild i diverse korridorer – Christiansborg er en labyrint – nåede jeg frem til pressemøde i Venstres gruppelokale, hvor jeg stødte lige ind i David Trads, Informations chefredaktør indtil for nylig.
Jeg spurgte ham, hvad han fordriver tiden med, og han fortalte, at han, ud over at undervise vordende journalister, en gang om måneden tager til Mellemøsten, udsendt via Udenrigsministeriet, for at undervise i demokrati.
»Man må have hørt om mine diplomatiske evner,« sagde han smilende.
Så nu bliver der nok snart fred i Mellemøsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her