Læsetid: 3 min.

Hård kritik af tvangsuddannelse

Statsminister Anders Fogh Rasmussens trussel om at tage kontanthjælpen fra unge, der nægter uddannelse, møder kritik fra Dansk Socialrådgiverforening og professor
27. januar 2005

Uddannelse
Det er helt forkert at true unge ind i en uddannelse med økonomisk pisk.
Det mener både Dansk Socialrådgiverforening og lederen af Center for Ungdomsforskning ved Learning Lab Denmark.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) foreslog i valgduellen med Mogens Lykketoft (S) tirsdag aften at fjerne kontanthjælpen for unge på 18 eller 19 år, hvis de siger nej til et tilbud om uddannelse. Den udmelding er alt for kategorisk, mener socialrådgiverne:
»Hvis man møder en ung, hvor der står stemplet »sociale problemer« i panden på vedkommende, så virker det absurd, at sige: Du, der ligger en uddannelsesinstitution nede om hjørnet, du kan ikke få penge her,« siger næstformand Bettina Post, Dansk Socialrådgiverforening.
Det kontante afslag virker rimeligt, når det drejer sig om de velfungerende unge, mener Bettina Post, men:
»Det er heller ikke dem, systemet er lavet for. Det sikkerhedsnet er for dem, der ikke har opbakning med hjemmefra. Jeg har selv siddet over for en ung pige med en spiseforstyrrelse. Hun kan ikke bare begynde på en uddannelse, for hun er for svag, psykisk og fysisk. Der er første skridt måske aktivering to timer om ugen. Der vil det spænde ben for en langsigtet indsats bare at fjerne kontanthjælpen,« siger socialrådgivernes næstformand.

Vækker modvilje
Også professor og leder af Center for Ungdomsforskning ved Learning Lab Denmark, Birgitte Simonsen, kritiserer forslaget, der kan presse umotiverede unge ud i uddannelse:
»Der vil være tale om tvangsuddannelse. Man kan godt trække hesten til truget, men man kan ikke få den til at drikke. Vi har masser af erfaring med at oprette særlige uddannelser til dem, der ikke umiddelbart er interesserede i at uddanne sig. De her unge kan risikere at komme til at sidde den af og ikke lære noget,« siger hun.
Også i Folketinget vækker Fogh Rasmussens forslag modvilje.
»Det er et tomt løfte, for folk har i Danmark en grundlovssikret ret til at bliver forsørget. Man kan ikke tage hjælpen fuldstændig fra folk,« siger finansordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (Enh.).
I dag modtager unge mellem 18 og 29 år i forvejen kun den halve understøttelse af enten dagpenge eller kontanthjælp.
Efter seks måneder sættes ydelsen yderligere ned – svarende til uddannelsesstøtte (SU) – for yderligere at motivere den unge til at tage et job.
Og skulle den unge helt nægte et anvist jobtilbud, så ryger hele understøttelsen. Den regel gælder for alle modtagere uanset alder.
Socialdemokraterne kritiserer også statsministerens udspil:
»Der er ingen ekstra uddannelsestilbud, ingen ekstra uddannelsesmuligheder i det her, kun en trussel om at de unge kan miste kontanthjælpen. Det er ren pisk, der er ingen gulerod. Det er valgkampens største blålys,« siger uddannelsesorfører Pernille Blach-Hansen til Ritzau.
Socialdemokraternes udspil, ’Made in Denmark’, indeholder i stedet en garanti for uddannelse til de unge. Partiet vil også indføre frit optag på de fleste uddannelser, hvis unge hurtigt begynder på uddannelsen efter f.eks. gymnasiet.
Lige som partiet lover at oprette en ny individuel uddannelse til de unge, der ikke lige passer ind i systemerne.
Enhedslisten hæfter sig ved, at VK-regeringen har nedlagt et stort antal praktikpladser for de unge – som nu pludselig skal straffes for ikke at ville uddanne sig:
»Der står tusinder af unge og skriger på en praktikplads. Og regeringen har ikke en uddannelse at tilbyde dem. Derfor er det en super-populistisk udmelding fra statsministeren,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn (SF) hæfter sig også ved regeringens nedskæringer på 800 millioner kroner på skolepraktikken:
»VK-regeringens nedskæring betyder, at flere tusinde unge mister muligheden for at gøre deres uddannelse færdig. Det gælder ikke mindst nydanskere, der oftere end andre unge har svært ved at få en praktikplads,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her