Læsetid: 4 min.

Katastrofe vendt til politisk sejr

Ministerpræsident har behændigt afværget den modgang, som tsunamikatastrofen har bragt ham. Nu styrer han mod ny valgsejr i kraft af sin markante krisestyring analyse
6. januar 2005

Ministerpræsident har behændigt afværget den modgang, som tsunamikatastrofen har bragt ham. Nu styrer han mod ny valgsejr i kraft af sin markante krisestyring

analyse
TOKYO – Thailands chefmeteorolog, Suparerk Tansriratanawong, har fået sparket. Om det er op eller ned, kan diskuteres, eftersom han har fået en ny topstilling, også i ministerpræsident Thaksin Shinawatras stab. Af større betydning er det, at en syndebuk for tsunamikatastrofen i Phuket nu officielt er blevet udpeget. Eksperten, som besluttede, at der trods det kraftige jordskælv ikke skulle advares mod risici for kæmpebølger, gør glimrende fyldest i rollen. At han forsvarer sig med, at han blev mødt med skarp kritik af turistministeriet under en falsk alarm fem år tidligere, nytter ham intet. Thaksin har fastslået skyldsspørgsmålet, og ham kan ingen sige imod. Nej, Thaksin, som er dollarmilliardær, har indtil videre fået det sidste ord i den ufattelige tragedie, som har ramt landet, hvilket kun har øget hans popularitet. Når Thailands 35 mio. vælgere går til valglokalerne om præcis en måned, forekommer udfaldet givet. Eneste usikkerhed er, hvor stor sejren skal blive – 350 eller 400 mandater af de i alt 520 i parlamentet. Ved det forrige valg vandt han stort på sine løfter om at føre Thailand ud af den asiatiske finanskrise fra 1997. Og han gjorde det. Men sidste år blev hans supermand-image besudlet af regeringens forsøg på at hemmeligholde udbruddet af fugleinfluenza, af hans fejlslagne køb af Liverpools fodboldklub og af urolighederne i syd, som han kun formåede at forværre. Tsunamibølgerne har krævet mindst 7.000 menneskeliv i seks provinser i syd, men flere iagttagere mener, at dødstallet kan nå op på hele 20.000. Trods dette fremstår Thaksin som katastrofens eneste vinder. Han har besøgt det ramte turistbælte flere gange, personligt overvåget hjælpearbejdet og trøstet fortvivlede sørgende. Han har handlet hurtigt og effektivt, fremstået som en dynamisk leder og som den eneste, som kan føre Thailand fremad i stormfulde tider. Han har opnået en enorm publicity i de statslige medier såvel som i hans families egne tv-kanaler. Oppositionen synes helt at have udspillet sin rolle.

Fiskerne er glemt
Kritiske røster i Bangkoks største aviser raser og skyder skylden for katastrofens omfang på den autoritære politiske kultur, som Thaksin har skabt. Men det er kun i hovedstaden og i syd, at folk virkelig synes at lytte til sådanne kommentarer.
Vreden blandt underklassen i katastrofeområdet vokser dog. Oprydningen i turistområderne er allerede inde i en intensiv fase, mens intet hidtil er gjort i arbejder- og fiskerbyerne. Byen Nam Kem er for eksempel helt udraderet, men de overlevende mener, at myndighederne har vendt dem ryggen. Omkring 30.000 har mistet deres job og indkomstgrundlag. Behovet for bygningsarbejdere vil hurtigt tage til, men for alle i servicesektoren venter måske flere år ude i kulden. Mange mener også, at de udenlandske turister har fået særbehandling og er blevet favoriseret på bekostning af lokalbefolkningen. Rent økonomisk vil Thailand formentlig kunne rejse sig relativt hurtigt. Hotelindustrien forventer en halv million afbestillinger i løbet af det nærmeste halvår, men selv om turismen er uhyre vigtigt, tegner den sig blot for seks procent af Thailands BNP. Tabene vil også i et vist omfang kunne begrænses ved at mange udenlandske ferierende nu vil vælge andre rejsemål i landet, som tidligere har stået i skyggen af Phuket. »På længere sigt kan det føre til, at indkomsterne vil blive bedre fordelt mellem hidtil underudviklede provinser,« mener avisen Bangkok Post. I går meddeltes det, at turistministeriet vil invitere 1.000 udenlandske journalister til landet for at fremskynde et comeback ved positiv pr.

Kvalitetsturisme
I Phuket tror mange, at det vil tage årevis, før alt bliver, som det var før syndfloden.
Sandsynligvis bliver det hverken strandene, koralrevene i det marineblå vand eller det fantastiske landskab, som lokker turisterne tilbage. Nej, langt lettere er det at begynde dér, hvor man gjorde for hen ved 15 år siden: Med piger og sex. Så vil alle de udenlandske besøgende komme af sig selv, og i den fremtidsvision for Phuket, som allerede er under udarbejdelse, lægges hovedvægten på at udvikle ’kvalitetsturisme’. 11 dage efter katastrofen kan medierne også konstatere, at nationen har fået global sympati, og at de, som overlevede, taler varmt om hjælpsomme og opofrende thailændere, som midt i et mareridt, åbnede deres hjem for dem. »Vi har trods alt en stor image-kapital at bygge på,« skriver avisen The Nation. Trods øget bitterhed over den udeblevne alarm har medierne hidtil afstået fra at hudflette chefmeteorologen. Alle betegner ham som offer for en »deformeret politisk kultur«, og hans frygt for at komme til at irritere ministerpræsident Thaksin deles af de allerfleste – ikke bare i bureaukratiet, men også i de uafhængige medier. Thaksin – milliardæren, som bestyrer A/S Thailand, som var det har hans eget firma – har for længst fået stemplet ’oplyst despot’ på sig.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her