Læsetid: 1 min.

Kirken til kamp mod kapitalen

Kapitalismen har reduceret mennesket til en funktion, og vækst er blevet altings ambition. Kirken bør nu tæmme kapitalismen, mener præster og teologer
7. januar 2005

Kapitalkritik
Kapitalismen har bredt sig ud over økonomiens grænser, så den fordærver menneskers værdigrundlag og selvforståelse. Det er nu gået for vidt, mener blandt andre præst i Kirke Såby, Poul Joachim Stender: »Kapitalismen har ikke kun fået os til at tro, at forbrug gør os lykkelige. Den har også gjort travlheden til et narkotikum. Vi er afhængige af at være produktive.« Kirken skal gå ind som en hæmmende kraft, mener lektor ved Århus Universitet, Peter Lodberg: »Kirken har et budskab, som siger noget andet end, at du er til, fordi du forbruger. Kirken har en opgave i at tøjre de negative sider af kapitalismen.« I kirken foregår tingene langsomt, og det er bl.a. den bekendelse til langsomheden, som er kirkens modsvar til den stressende forbrugsjagt og vækst: »Det er efterhånden blevet et mål i sig selv, at noget skal vokse. Men hvorfor ikke sige, at man lever i målet? Jeg tror simpelthen, det er lykkeligere at være tilstede i tilfredshed og ikke altid ønske mere,« siger præst i Nødebo, Eva Holmegaard Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her