Læsetid: 3 min.

Kun spinkelt håb om fred i Aceh

Indonesiske soldater rydder op og hjælper ofrene – men fortsætter også kampen mod oprørerne i den hårdt ramte Aceh-provins
5. januar 2005

BORGERKRIG
Før Aceh blev ramt af jordskælv og flodbølge var Indonesiens nordligste provins lukket land, hvor 45.000 soldater og 15.000 militsfolk var optaget af at nedkæmpe oprørerne fra Acehs Frihedsbevægelse, GAM. Ifølge Jakarta Post sad 60.000 fanger indespærret i provinsens 20 fængsler. Mange af dem undslap, resten omkom. »I en sådan situation er det tilladeligt at flygte,« sagde justitsminister Hamid Awaluddin i Jakarta. »Hvis de undvegne frivilligt vender tilbage, vil vil nedsætte deres straf.« Dagen før berettede Sydney Morning Herald om et fængsel i byen Sigli, hvor fangevogterne lukkede fangerne ud. Til gengæld vendte de flygtede fanger tilbage for at tage del i hjælpearbejdet. Mere end 2.000 har mistet livet under den militære offensiv, siden en skrøbelig fredsaftale brød sammen i maj 2003.

Systematiske overgreb
I september anklagede menneskerettighedssorganisationen Human Rights Watch den indonesiske hær for »systematisk tortur« og »summariske henrettelser«.
»Det er sandsynligt, at overgrebene vil fortsætte, så længe Aceh forbliver lukket for enhver uafhængig undersøgelse… Det internationale samfund må kræve, at Indonesien åbner Aceh for observatører,« skrev Human Rights Watch. Det er nu sket – på en ganske anden måde, end organisationen havde forestillet sig. Dagen efter katastrofen, ’den sorte søndag’, som den kaldes i Aceh, erklærede GAM-lederen Malik Mahmud fra sit eksil i Sverige en ensidig våbenhvile og et håb om nye fredsforhandlinger: »Samtidig med at vi taler om katastrofen og om de menneskelige tragedier, taler vi også om de politiske problemer, vi har med den indonesiske regering. Det er en mulighed, vi må bruge,« sagde han. Indonesiens vicepræsident, Jusuf Kalla, bekræftede forhandlingsviljen og udtrykte håb om, at tragedien ville føre til afslutning af konflikten. Men præsident Susilo Bambang Yudhoyono opfordrede kun til overgivelse: »På regeringens vegne opfordrer jeg alle dem, der har grebet til våben, til at forlade deres grupper. Lad os tage tragedien som en historisk chance for at forene og genopbygge Aceh sammen,« sagde han. Den militære øverstkommanderende, general Endriartono Sutarto, erklærede midlertidig våbenhvile. Men få dage senere melder nyhedsbureauerne om nye militære angreb på oprørerne. Ifølge GAM blev to oprørere dræbt og nogle af deres huse brændt ned torsdag efter katastrofen. »Endriartonos tilbud var en løgn,« sagde GAMs-talsmand i Sverige, Bakhtiar Abdullah.

Nye sammenstød
Det blev bekræftet den 2. januar af hærens egen talsmand: »Der er ikke nogen våbenhvile. Politikken er, at halvdelen af vores soldater i Aceh vil blive sat til humanitære operationer, mens den anden halvdel stadig vil have fokus på sikkerhedssituationen,« sagde oberstløjtnant Edi Sulistiadi ifølge nyhedsbureauet Reuters. Samme dag bekræfter en anden militær talsmand overfor det franske nyhedsbureau AFP, at en guerillaleder og to af hans mænd blev dræbt i en ildkamp dagen før. De lokale civile myndigheder fungerer stort set ikke. Provinsens guvernør blev afsat umiddelbart før katastrofen, anklaget for korruption. Myndighederne i Jakarta har besluttet at sende 300 nye embedsmænd til provinsen fordi de lokale myndighedsrepræsentanter simpelthen er døde eller forsvundet. I de første dage efter katastrofen var både regeringen og hæren afvisende overfor behovet for udenlansk nødhjælp i større stil. Efter at de har ændret kurs er en hel hær af udenlandske nødhjælpsarbejdere, militære og civile, ankommet til Bandar Aceh og Medan. Og med dem et hidtil uset antal af udenlandske journalister. Det styrker håbet om en fredelig konfliktløsning i katastrofens skygge, mener mange kommentatorer. De påpeger også, at situationen giver den forholdsvis nyvalgte præsident Susilo Bambang Yudhoyono en anledning til at demonstrere storsind og evne til konfliktløsning.FN’s generalsekretær Kofi Annan og USA’s udenrigsminister Colin Powell udtrykte håbet om forsoning på en fælles pressekonference i lørdags. De er nu begge i Jakarta, forud for topmødet om katastrofen, der afholdes i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her