Læsetid: 3 min.

Kurt Wallander og datter

Den første i en serie med hele 13 nye film om Henning Mankells kriminalkommissær Kurt Wallander lader effektivt hans datter Linda overtage føringen
14. januar 2005

Ny film
Forfatteren Henning Mankells populære kriminalkommissær Kurt Wallander fra Ystad er en klassisk karakter i den stolte, svenske krimitradition. Mankell har gennem nu 10 bøger skildret Wallanders arbejde med at holde styr på den omfattende kriminalitet i Sydsverige. Sideløbende skildres problemerne på privatfronten med Wallanders karriereskeptiske far, hans forsømte datter Linda fra et forlist ægteskab og hans mislykkede forsøg på at finde en kvinde at dele livet med i stedet for at holde hof med whisky og gamle Jussi Björling-tracks.
Med rollen som Wallander i seks film og en syvende på vej har Rolf Lassgård i årevis været indbegrebet af Wallander. Lassgårds bamsede Wallander er en hyggelig, men lidt fortabt og melankolsk karakter, som ikke kan finde ud af livet efter fyraften. Lassgård takkede nej til at videreføre karakteren i et omfattende, skandinavisk Wallander-projekt, der skal resultere i 13 film til biograf og tv.
I stedet gik rollen til Krister Henriksson, der herhjemme mest er kendt fra Reconstruction og Troløs, og med ham præsenterer den første film i serien, Inden frosten, en mere udadvendt, trimmet Wallander. Ikke mindst da historien ikke har tid til at dyrke hans deprimerede øjeblikke i privaten.
Vi kommer i stedet med datteren Linda hjem, for filmatiseringen af romanen Inden frosten er primært hendes historie og starten på noget, der gennem de følgende 12 nyskrevne Mankell-historier måske kan udvikle sig til et interessant parløb mellem hende og farmand Kurt – eller måske hende og den nystartede, cowboyagtige politimand Stefan (Ola Rapace).

Effektiv spænding
Linda (Johanna Sällström) har nemlig valgt at uddanne sig til politimand ligesom sin far. I Inden frosten får hun ansættelse på hans station i Ystad, hvilket naturligt nok skaber konflikter.
Farmand er stolt af sin dygtige datter, men samtidig grænseløst bekymret. Det har han også grund til at være, da Linda lader til at have talent for at havne i fare i jagten på en religiøst fanatisk morder.
Hendes vennekreds bliver involveret, og der skal sluges en del kameler i opklaringen af, hvordan den sekteriske morder med sine anonyme disciple har besluttet at lade Guds brændende vrede gå ud over dem, han betragter som hedenske afvigere i det lille lokalsamfund.
Historien har meget, den skal nå, og satser mere krudt på effektiv spænding end på karaktererne og psykologien bag.
Vi får flere uhyggelige skovture med snigende kamera, last minute-aktioner og dramatisk sprængstofs-showdown midt i den skånske sommer. Spændingsscenerne afvikles effektivt og med visuel sans for at få mest muligt ud af de lokale locations, men der er ikke meget tid til eftertanke eller mellemregninger.

Nyt fokus
Trods farten når filmen dog at tage fat i et tema om fraværende fædre. Lindas problematiske forhold til sin far er et gennemgående samtaleemne med veninderne.
En venindes far forsvandt, da hun var lille, en anden veninde har valgt at blive kunstigt befrugtet, for hun vil gerne have en baby, men ikke en nytteløs størrelse som en far.
Med Linda og veninderne flyttes seriens fokus fra maskulin, melankolsk midalderkrise til en ung, ambitiøs kvindes møde med realiteterne i et råt arbejdsmiljø, der ligger langt fra studenterliv i Stockholm, teslupren og sofasladder.
Johanna Sällström (fra blandt andet Magnetisørens femte vinter) skaber en både skrøbelig og stærk Linda, og hendes markante indtog er et herligt, frisk pust i et univers, man ellers som udgangspunkt føler, at man kender lidt for godt fra tv-krimi efter tv-krimi. Inden frosten er et lovende afsæt for det monumentale film- og tv-projekt.
I farten glemmer man næsten at savne den lune Lassgård og hans sans for de små øjeblikke, men kun næsten.

*Inden frosten. Instruktion: Kjell-Åke Andersson. Manuskript: Pelle Berglund og Stefan Ahnhem. (Palads og CinemaxX i København og seks biografer rundt om i landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her