Læsetid: 2 min.

Låg på stinkende gyllelaguner i Polen

Massiv kritik har nu fået danske svineproducenter i Polen til at overdække de kæmpemæssige gylletanke
4. januar 2005

Poldanor
Det danskejede selskab Poldanor har efter massiv kritik valgt at overdække sine gyllelaguner i Polen. Men overdækningen er kun første skridt på vejen, mener Enhedslistens Keld Albrechtsen. »Jeg vil stærkt advare mod at tro, at den hellige grav er velforvaret, fordi man har overdækket nogle tanke. Der forestår et stort arbejde med at sikre, at gyllen ikke spredes ulovligt, og at miljøet ikke lider under dansk finansierede projekter i østlandene i øvrigt« siger han. Poldanor ejes af det danske selskab Polen Invest A/S, som har fået lån og aktiekapital fra Investeringsfonden for Østlandene (IØ). Fonden er drevet af offentlige midler og har en adfærdskode, hvori det hedder, at projekter, som IØ er involveret i, skal leve op til danske miljøstandarder. Ovenpå kritikken af de utildækkede gylletanke bestilte IØ en vurderingsrapport fra det rådgivende ingeniørfirma Carl Bro, som frifandt såvel IØ som de danske svineproducenter, da man afviste miljøskadelige konsekvenser af de åbne gyllelaguner. Men i sidste uge gik miljøminister Connie Hedegaard (K) i rette med den frifindelse, da hun i et svar til Keld Albrechtsen fastslog, at de kæmpemæssige utildækkede gyllelaguner er til skade for miljøet.

Ødelagde overdækning
Sagen har fået Enhedslisten til sammen med Socialdemokraterne at kræve en kulegravning af IØ-fondens aktiviteter. »Der skal være klare retningslinjer for bevillingerne og for hvordan, fonden sikrer sig, at miljøkravene bliver overholdt,« siger Keld Albrechtsen. Poldanors direktør, Grzgorz Brodziak, pointerer, at overdækningen har været planlagt i længere tid, men at restaurering af nedslidte farme har tvunget selskabet til at prioritere. »Vi var faktisk i gang med at dække lagunerne, men overdækningen blev ødelagt af en storm. Nu har vi fået det på plads, og endda i god tid,« siger han og pointerer, at polsk lovgivning først kræver overdækning af gylletanke fra 1. maj i år. I Polen glæder såvel lokale naboer som miljøorganisationer sig over, at der langt om længe er lagt låg på de ildelugtende laguner. Marek Kryda fra miljøorganisationen Grønne Polen mener, at overdækningen kan tilskrives den danske medieomtale. »Det er et mirakel, at lagunerne er blevet overdækket på så kort tid. Det havde vi aldrig troet kunne lade sig gøre. Vi har kæmpet i årevis for at få overdækket de laguner,« siger Marek Kryda til Fagbladet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her