Læsetid: 3 min.

Lidt for store planer

Efter en stribe gode film er Jesper W. Nielsen aktuel med ’Store planer’, en parentes i instruktørens værk
7. januar 2005

Efter en stribe gode film er Jesper W. Nielsen aktuel med ’Store
planer’, en parentes i instruktørens værk

Ny film
Jeg kunne godt tænke mig at se Thomas Bo Larsen i en rolle, som gør anderledes brug af hans store talent. Det ville være modigt af en instruktør at begrænse skuespilleren, give ham besked på at skrue ned for blusset og i højere grad lade en karakter manifestere sig indefra i stedet for at opføre sig som en elefant i en porcelænsbutik. Indrømmet, han er god til det, men han kan også så meget andet.
Der er stille øjeblikke i Jesper W. Nielsens seneste film, Store planer, der har Thomas Bo Larsen i hovedrollen som en uforbederlig småforbryder og storskryder. Men de er få, og for det meste fjoller skuespilleren bare rundt iført cowboystøvler og blød hat i en film, der må betegnes som en parentes i både hans og instruktørens virke.

Sjovt på papiret
Hvor Jesper W. i Okay og Manden bag døren forstod at lægge et præcist snit mellem humor og drama og tog sine personer alvorligt, har han sværere ved at styre det i Store planer, en selverklæret komedie, der hverken er særlig morsom eller vedkommende, og hvor karaktererne kun sjældent når ud over karikaturen. Det er manuskriptforfatteren bag Okay, Kim Fupz Aakeson, der også har skrevet Store planer, og man undrer sig over, at det kan gå galt for to så stilsikre og begavede herrer. Willy (Thomas Bo Larsen) er lige sluppet ud af spjældet efter fire måneder med en håndfuld nyskrevne sange i hånden. Straks opsøger han vennen Svend (Henrik Noél Olesen) og samler sit gamle band, Winstons, for nu skal de gøre karriere og indspille en cd. Man skulle tro, at Kim Fupz har ladet sig inspirere af John Landis’ populære nyklassiker, Blues Brothers. Men det er slet ikke så nemt at få indfriet ambitionerne, når man samtidig skal tage sig tid til en søn, der gerne vil se sin far; holde styr på et bandmedlem (Jimmy Jørgensen), der konstant er knokkelskæv; og ganske overraskende forelsker sig i nabopigen Bettina (Lene Maria Christensen), der uden det store held prøver at ernære sig som massagepige og har givet op i forhold til kærligheden. Der er sikkert mange af scenerne og replikkerne, der har set sjove ud på papiret. Men på lærredet fungerer det ikke, når Bettina står og synger i en dildo, som var det en mikrofon, og på den måde bliver opdaget af Willy. Eller når syrehovedet Flemming gentagne gange vrøvler sig gennem en anekdote fra sin tid i andre bands.

Strøm på
Samtidig er det svært at forstå, hvorfor Kim Fupz og Jesper W. lægger så lidt vægt på det, der kunne være blevet noget af det mere interessante i filmen, nemlig Willys forhold til sønnen Mikkel, som han tydeligvis er glad for. På samme måde som Willy hele tiden for sent husker på sine aftaler med Mikkel, synes filmen indimellem helt at glemme denne trods alt mere seriøse side af sit væsen. Men måske burde Jesper W. af hensyn til komikken have droppet denne sidehistorie helt. I enkelte scener mellem Thomas Bo Larsen og Lene Maria Christensen gearer handlingen ned, mens de to famlende mennesker prøver at finde hinanden, og forærer publikum nogle fine, velspillede øjeblikke, hvor man rent faktisk får sympati for parret. Men det hører til undtagelserne i en film, der synes så forhippet på at underholde, at den – og skuespillerne – kommer til at virke forceret og utroværdig i scener, der burde være spillet med ægte overskud og humør. Det eneste, Jesper W. for alvor slipper godt fra, er, når Winstons sætter strøm til instrumenterne og spiller Willys ikke uefne rocksange – skrevet af Nikolaj Steen og Jacob Binzer. Spilleglæden lyser ud af de fem bandmedlemmer – inklusive Lene Maria Christensens Bettina, der bliver forsanger, og Al Agami, som har den utaknemmelige og anonyme rolle som trommeslageren Jojo.

Store planer. Instruktion: Jesper W. Nielsen. Manuskript: Kim Fupz Aakeson. Dansk (Empire, CinemaxX og Palads i København og en lang række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her