Læsetid: 4 min.

Made by Mogens Lykketoft & Co.

Made in Denmark hedder Socialdemokraternes nye velfærdsudspil om uddannelse og job til alle. Enhedslisten, SF og Dansk Metal roser planen, som kan være det bedste udviklingsprogram, fremtidens Danmark ikke får
17. januar 2005

Valg 2005
Flere i arbejde skal sikre fremtidens velfærd. Derfor vil Socialdemokraterne skaffe 50.000 flere job på fire år og på 10 år 100.000 nye job.
Hertil kommer bedre uddannelsesmuligheder for unge, ufaglærte og arbejdsløse, mere samarbejde mellem erhvervsliv og forskning, samt fire nye universitetsfilialer.
Sådan lød en del af søndagens glade budskaber fra socialdemokraternes statsministerkandidat, Mogens Lykketoft, da han præsenterede partiets nye arbejdsmarkedsudspil.
Lykketoft vægrede sig dog ved at betegne Made in Denmark som et rent valgoplæg:
»Det holder, uanset om der udskrives valg i denne uge,« sagde Lykketoft, som dog anså et snarligt valg for overvejende sandsynligt.
Planen er heller ikke afstemt med de radikale, der fornylig udgav deres eget oplæg.
Men Lykketoft medgav, at udspillet godt kunne ligne en statsminister-åbningstale: »Det vil jeg da håbe, det kan blive!«

40.000 tabte job
I nobelt gråt jakkesæt kunne Lykketoft godt ligne en kommende statsminister, men han udstråler kompetence snarere end munterhed eller optimisme.
Hans budskab er dog positivt, mener han:
»Velfærd sikres ikke ved at spare, men ved at få flere i arbejde,« påpegede han, der i øvrigt kritiserede regeringen for at have tabt 40.000 private job siden magtskiftet i november 2001 og for at have sparet fire milliarder kr. på uddannelse.

Kickstart og innovation
Socialdemokraternes udspil vil derimod ’kickstarte’ økonomien med offentlige investeringer og andre initiativer.
Lykketoft anser det nuværende Erhvervs- og Økonomiministerium for ’en holdeplads for veletablerede interesser,’ og foreslår i stedet oprettelsen af et ministerium for forskning, energi og eksport, der skal markere de nye økonomiske satsningsområder.
Bl.a. skal erhvervslivets innovationslyst styrkes ved en slags ’filmstøtteordning’ til gode ideer, hvor det offentlige fordobler store virksomheders indskud i partnerskaber.
De nye job skal ikke mindst gavne regioner, der i disse år rammes hårdt af massefyringer og udflytning af arbejdspladser.
»I en artikel i Information sagde en arbejdsløs kvinde fra Frederikshavn, at ’det er træls, at kineserne tager vores arbejde. Tænk, at ingen kan se, at det her er helt galt’,« citerede Mogens Lykketoft, der dog lod det skinne klart igennem, at den arbejdsløses klage både er hørt og forstået.
Han understregede desuden, at et øget samarbejde mellem forskning og erhvervsliv vil ile lavtlønsjob og nødstedte regioner til undsætning.
Samtidig vil en socialdemokratisk ledet regering genoplive hjemmeservice:
»I 2001 var de nye job i servicebranchen ved at blive en succes. Vi tror ikke, at der er sparet én eneste dansk krone på at lukke hjemmeservice. De mennesker er gået ud i sort arbejde eller i arbejdsløshed, så det er en gratis omgang at tage det op igen,« sagde Lykketoft,
Det skatteudspil, Socialdemokraterne uden den helt store politiske succes udsendte fornylig, erstattes nu af et skatteloft, men udover uddannelsesområdet ville Lykketoft ikke angive præcise rammer for de ekstra investeringer:
»Økonomi er ikke et nulsums-spil. Det afhænger af, hvad det giver. Forskningsindsatsen må ikke lægges i loft, så vi ikke kan lave de investeringer, vi ikke har råd til at lade være med,« sagde Mogens Lykketoft.

Urealistisk
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser dog Socialdemokraternes plan:
»Den har ingen fremtid,« siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.
Dels fordi, planen skal finansieres ved at lade erhvervslivet betale. Det er urealistisk, fordi større omkostninger tværtimod får virksomhederne til at oprette færre job, forklarer beskæftigelsesministeren.
Og dels fordi, Socialdemokraterens ifølge Claus Hjort Frederiksen ikke kan skaffe politisk flertal med venstrefløjen.

Støtte fra venstrefløjen
Folketingets venstrefløj tager derimod særdeles positivt imod Socialdemokraternes plan for fremtidens Danmark.
»S-planen viser et klart alternativ til Foghs ’laden-stå-til-politik’,« siger SF’s formand Holger K. Nielsen i en pressemeddelelse, hvor han desuden mener at kunne genkende adskillige gode ideer fra SF’s plan fra april 2004.
Enhedslistens Frank Aaen, der opstiller ved Folketingsvalget, siger, at Enhedslisten er indstillet på at støtte en lang række af Socialdemokraternes forslag.
Også fagforbundet Dansk Metal, der har flere tusind medlemmer blandt de 11.200 i industrien, der blev ledige fra sommerhalvåret 2003 til sommerhalvåret 2004, tager godt imod Made in Denmark. Danmark har brug for fokus på beskæftigelsen, mener Metals formand Thorkild E. Jensen.

SERIE
Made in Denmark
Socialdemokraternes nye udspil Made in Denmark lover uddannelse til alle – Job til alle – velfærd til alle. Her er en række hovedpunkter:

• Lavere skat på arbejde
• Nyere tids største satsning på uddannelse med i alt fem milliarder kr. ekstra om året frem til 2010
• Frit optag på videregående uddannelser til unge, der går hurtigt i gang med at studere
• Efteruddannelse på gode økonomiske vilkår
• Fire nye universitetsfilialer
• Genindførelse af servicejobs og hjemmeservice
• En kickstart nu-og-her med milliardinvesteringer i uddannelse og forskning – samt renoveringer af nedslidte jernbanenet, sygehuse og skoler.
• Skattelettelser på arbejde på i alt 10 mia. kr.
• Gennemgribende reform af arbejdsmarkedet, så vi kan knække arbejdsløshedskurven.
• Massiv indsats for at sikre job til alle områder af landet – med
partnerskaber mellem lokalt erhvervsliv og nye universiteter.
• Et historisk løft af dansk forskning, som i tæt samarbejde med virksomhederne skal sikre fremtidens vækst, eksport og udvikling.
• Løft af folkeskolen, uddannelse til alle unge samt mere og bedre
efteruddannelse, fordi bedre kvalifikationer er den vigtigste
investering i fremtiden.

Læs hele Made in Denmark på www.socialdemokraterne.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her