Læsetid: 3 min.

Mange nætter i Bangkok

I går aftes blev Bangkok International Film Festival åbnet ved en nedtonet gallaceremoni
14. januar 2005

Filmfestival
Bangkok – Åbningen af Bangkok International Film Festival (BKKIFF) torsdag aften skulle have været en traditionel gallaforestilling med officielle taler og visning af den sydafrikanske instruktør Tom Hoopers politiske drama Red Dust.
Men oven på katastrofen, som har krævet adskillige tusinde liv i Thailand, valgte festivalledelsen at nedtone festlighederne og i stedet dedikere aftenen til ofrene for flodbølgen og til at samle ind til hjælpearbejdet.
Seks film fra seks forskellige lande – USA, Sydafrika (Red Dust), Canada, Indien, Frankrig og Israel – blev vist på samme tid, og inden hver film holdt man et minuts stilhed, hvorefter repræsentanter fra de seks lande kom med støtteerklæringer til festivalens nødhjælpsbestræbelser.
Bangkok International Film Festival varer ca. to uger, og i alt er der 100.000 billetter til salg til filmforevisningerne. Festivalens præsident, Juthamas Siriwan, der også er leder af Thailands turistmyndighed, har sagt, at alle indtægter fra billetsalget vil blive brugt til hjælpearbejdet i hele det hårdt ramte Sydøstasien.
Selve festivalen fortsætter som planlagt, for selv om det foregår i Bangkok, langt væk fra de flodbølgeramte områder i det sydlige Thailand, så erkendte man hurtigt nødvendigheden af en begivenhed som denne, der kan give landet positiv omtale.

Den Gyldne Kinaree
At dømme ud fra det reklamemateriale, som festivalen har sendt ud, har man både mange penge og store ambitioner. De nærmeste konkurrenter er festivalerne i Pusan i Sydkorea, i Hong Kong og i Tokyo, men der er gang i asiatisk film, og etableringen af Bangkok International Film Festival - i år er det anden gang, at festivalen bliver afholdt – afspejler kun, at også Thailand har markeret sig stærkt som filmnation.
På store europæiske festivaler som Cannes og Venedig har man i de senere år kunnet opleve nyskabende film fra Asien, ikke mindst dynamoerne Sydkorea og Thailand, og vores hjemlige NatFilm Festivalen har gjort sit til gennem flere år at vise en række af de bedste film fra de to lande.
Det er da også hovedsageligt BKKIFF’s asiatiske program, der ser ud til at gøre en forskel.
Det internationale konkurrenceprogram, festivalens slagnummer, hvor de 13 deltagende film blandt andet dyster om Den Gyldne Kinaree – en mytologisk figur, halvt menneske, halvt fugl – er en blanding af nogle af de mest profilerede film, som gennem 2004 har rejst rundt på de fleste af verdens øvrige, store festivaler: Mike Leighs Venedig-vinder Vera Drake, Alejandro Amenábars The Sea Inside, der senest har vundet en European Film Award som bedste film, István Szabós Being Julia, Olivier Assayas’ Clean, der indbragte sin hovedrolleindehaver, Maggie Cheung, en pris i Cannes sidste år, Park Chan-Wooks Old Boy, der fik juryens Grand Prix i Cannes, og Walter Salles’ Motorcykeldagbog.
Det er bestemt ikke uinteressante film, men der er allerede blevet sagt og skrevet meget om dem, og de fleste af dem er også indkøbt til dansk biografdistribution. Motorcykeldagbog har endda haft premiere herhjemme, og Vera Drake har premiere den 28. januar.

Unik mulighed
I den asiatiske konkurrence deltager 14 film fra syv sydøstasiatiske lande. Thailand er ikke overraskende velrepræsenteret med fire film, kærlighedsdramaet The Letter, romanfilmatiseringen The Judgement, gyseren Pisaj og fodboldkomedien Sagai United. Men også Filippinerne, Malaysia, Myanmar, Indonesien og Vietnam har fået plads i programmet, hvilket giver en unik mulighed for at opleve film, der som regel ikke opnår almindelig biografdistribution herhjemme.
I alt byder BKKIFF på mere end 150 film, deriblandt også tre danske, Nikolaj Arcels populære Kongekabale, Christoffer Boes Oscarkandidat Reconstruction og Anders Rønnow Klarlunds fantasyfilm Strings, der endnu ikke har haft dansk premiere.
Desuden er der nyt fra Taylor Hackford, Sally Potter, Bertrand Tavernier, Wim Wenders, Gregg Araki, Nick Cassavetes, Luis Mandoki, Patrice Leconte og mange, mange flere. To instruktører, amerikanske Joel Schumacher og franske Olivier Assayas, hyldes for deres samlede virke, og de fleste af deres film vises i særprogrammer.
Og så arrangeres der seminarer om alt fra animation og filmfotografi til filmfinansiering og piratkopiering af film.
Det bliver vist ikke kun til one night in Bangkok.

www.bangkokfilm.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her