Læsetid: 2 min.

’Det er alle ofrene værd’

Helge Adam Møller medgiver, at der kan være forskellige tolkninger af grundlaget for Irak-krigen. Men at få fjernet Saddam er de 100.000 irakiske dødsofre værd
28. januar 2005

Folkeretsligt II
Irak-krigen var folkeretsligt i orden. De 100.000 irakiske dødsofre under den vedvarende konflikt er en acceptabel pris for at slippe af med Saddam Husseins onde regime. Og Danmark skal være klar til at blive i Irak flere år endnu, hvis det skønnes nødvendigt.
Det siger de konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller. Som dermed er fundamentalt uenig med Preben Wilhjelm og med den kreds af danske kunstnere og kulturpersonligheder, der i dag forlanger en hjemkaldelse af de danske tropper: »Regeringens juridiske eksperter vurderede, at det folkeretslige grundlag for interventionen var til stede. Jeg erkender blankt, at der var andre lande, der havde en anden vurdering. Jura er ikke en eksakt videnskab,« siger Adam Møller.
»Og Saddam Hussein gjorde helt klart ikke, hvad man kunne forlange af ham, når det gælder opfyldelsen af Resolution 1441. Som jeg husker det, var der stort set ingen i Sikkerhedsrådet, der mente, at han levede fuldt og helt op til resolutionen. Han gjorde som Hitler: Hver gang han blev presset, sagde han, ’nu skal jeg nok’, og så gjorde han lidt, og resten gjorde han ikke.«
– Aktionen for at slippe af med Saddam har indtil nu kostet 100.000 irakere livet. For at beskytte nogles menneskerettigheder har man sat disse 100.000 personers menneskerettigheder over styr. Er det det værd?

Frihed koster
»Ja, helt klart. Tænk på Anden Verdenskrig, som kostede 45 mio. mennesker livet. Havde vi ikke gjort den indsats, havde nazismen stadig behersket Europa. Det var frygteligt for de 45 mio., men alternativet var da langt værre. Friheden og retten til at bestemme sin egen skæbne kan ind imellem være ufattelig dyrt. Men det er det værd,« siger Helge Adam Møller.
Han mener ikke, at USA’s upopularitet i Irak kan begrunde, at Danmark forlader den amerikanskledede koalition.
»Jeg siger ikke, at amerikanerne ikke har gjort noget galt. Men hvis amerikanerne trak sig ud, ville der blive borgerkrig i overmorgen. Vi skal selvfølgelig arbejde sammen med dem, der har samme mål som os. Og vi er der på direkte opfordring fra FN.«
Helge Adam Møller tror ikke, at en amerikansk tilbagetrækning kan få andre til at rykke ind i Irak.
»Tyskerne og franskmændene stemte for den resolution 1546 fra juni 2004, som opfordrer alle verdens lande til at stille tropper, men selv gør de det stik modsatte. Den dobbeltmoral tager jeg stærkt afstand fra,« siger Helge Adam Møller.
Han mener, at Danmark bør blive i Irak, så længe den irakiske regering og FN beder om det.
»Vi kan ikke sige, at vi trækker os ud om ét, halvandet eller to et halvt år. Det kan være, det bliver før, og det kan være, det bliver senere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her