Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

12. januar 2005


Frit lejde til bogtyve
Det Kgl. Bibliotek mangler stadig så mange hyldemeter kostbare bøger, at direktøren har valgt at tage højst utraditionelle midler i brug for at skaffe de stjålne bogskatte tilbage til deres rette plads. Således agter han at lade bogtyvene slippe for straf, hvis blot de returnerer bøgerne, skriver Politiken.
Erland Kolding Nielsen rejser forslaget i Kulturministeriets sikringsudvalg, idet der efter opklaringen af 1970’ernes store bogtyveri stadig mangler 1.245 bøger, som ifølge biblioteket formodes stjålet.
Forslaget møder opbakning hos jurist og historiker Ditlev Tamm: »Danmark har en stor interesse i at få bøgerne tilbage til Det Kongelige Bibliotek. Jeg synes bestemt ikke, at man skal skyde forslaget ned,« siger han.
Det kontroversielle forslag kan dog ikke uden videre omsættes til handling, vurderer lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard. Det kræver en særlig hjemmel at give frit lejde:
»Regenten kan efter grundloven give amnesti, og anklagemyndigheden kan i særlige tilfælde frafalde tiltale (...) Men i denne sag tror jeg, at de ansvarlige myndigheder vil overveje de modstående hensyn grundigt,« udtaler han til Politiken. msk

Einstein på tåspidserne
Albert Einsteins relativitetsteori, der opsummeres i formelen E=mc2, forsøges nu omdannet til ballet.
Bag projektet med den foreløbeige titel Konstant hastighed står Storbritanniens ældste dansegruppe, Ballet Rambert, der skal træde dansen til musik af Frans Lehar. Balletten opføres på bestilling fra det videnskabelige Institute of Physics. Og trods formlens kompleksitet, ser dansegruppen ikke nogen problemer i at bearbejde den i en kunstnerisk ekspressiv form.
Relativitetsteorien kredser nemlig om den fysiske betydning af begreberne tid og rum, som ifølge koreografen Mark Baldwin »kommer klart til udtryk i danseform.«
Professor ved Institute of Physics, Peter Main, siger til London Telegraph: »Balletten som medium udtrykker teorien til perfektion. Teorien handler trods alt om tid, rum og bevægelse, begreber som snildt lader sig udtrykke i danseform.«
Selv af videnskabsmænd er Einsteins relativitetsteori blevet betragtet som så svært forståelig, at astronomen Sir Arthur Eddington en gang har sagt, at der kun var tre mennesker, der forstod den: Albert Einstein, Eddington selv – og en tredje person, hvis navn, han ikke kunne komme på.
Kanske det britiske balletkompagni har større held. msk

ARoS køber popkunst
Det århusianske kunstmuseum ARoS har erhvervet sig et gigantisk værk af den amerikanske popkunsts pioneer, Robert Rauschenberg, der regnes blandt verdens dyre-ste nulevende kunstnere.
Rauschenbergs værk Catch (Urban Bourbon) fra 1993 har været deponeret på ARoS siden åbningen i april 2004, hvor publikum har kunnet se det i galleriet for Moderne Kunst, men er nu en del af museets faste samling.
Købet er muliggjort af en donation fra Ny Carlsbergfondet, som over en 10-årig periode har givet ARoS 40 millioner kroner til indkøb af kunstværker til det nye museum, skriver Ritzau. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her