Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

11. januar 2005


Bogsikkerhed på højt niveau
Det Kongelige Biblioteks redegørelse om det store bogtyveri, der udkom fredag i sidste uge, er udarbejdet af institutionen selv. Og det har fået kritikere til at spørge, om noget lignende kunne ske igen. Et spørgsmål som redegørelsen ikke besvarer.
Bibliotekets direktør, Erland Koling Nielen, har endnu ikke kommenteret redegørelsen, men afviser ifølge Ritzau i et interview i Danmarks Biblioteker, der udkommer sidst i marts, at et så omfattende tyveri kan forekomme i fremtiden.
»Der er i dag truffet så mange sikringsforanstaltninger og indført sikringssystemer, herunder sporingssystemer, som gør, at biblioteket er på et langt højere sikringsniveau end tidligere, også end det, der var muligt at installere i 1978. De er desuden af en sådan karakter, at vi ifølge sagens natur ikke drøfter dem offentligt, ligesom medarbejdere, publikum og politikere kun får kendskab til, hvad de behøver at få at vide,« siger han.
Folketingets kulturudvalg får i løbet af ugen en mundtlig redegørelse af Erland Kolding Nielsen. msk

Strunge tilsat dramatik og musik
Den afdøde punkpoet og kultfigur Michael Strunge får nyt liv i en kommende musikforestilling på det århusianske teater Svalegangen, betitlet Marcus Hitengel. Forestillingen bygger på Strunges digte og univers, men af skrevet af skuespilleren, dramatikeren og instruktøren Pelle Koppel, der uden at ændre på Strunges markante poesi har skabt en fortløbende historie om digteren Marcus, der ligesom Strunge er besat af at skrive digte. Den maniodepressive Strunge døde i 1986 i en alder af 28 år og blev om nogen kendt som digteren, der i store ord og følelser gav stemme til 80’ernes ungdom.
Det er teatermanden Martin Tulinius, der står for scenografien, mens musikken er komponeret af Martin Ottesen og Henrik Munk fra bandet Sorten Muld. Rollerne spilles af en håndfuld nyuddannede skuespillere fra elevskolerne i Odense, Århus og København. Forestillingen har urpremiere den 20. januar og spiller i Århus til den 19. februar, hvorefter den sendes på turné rundt i landet, skriver Ritzau. msk

Filmskole samarbejder med TV3
TV3 og studerende ved Den Danske Filmskoles tv-afdeling har indgået et samarbejde om udvikling af nye tv-programmer til den kommercielle tv-kanal. De studerende får frie rammer, men forpligter sig til i form og struktur at forholde sig til de tv-formater, som i forvejen er kendt fra TV3, som for eksempel realitygenren, make over-programmer, bolig-, familie-, quiz-, dating- og debatprogrammer.
Hver filmskoleelev bliver tilknyttet en TV3-redaktør, der superviserer eleven under forløbet. I løbet af februar skal TV3’s programredaktører undervise på tv-uddannelsen, hvorefter de studerende laver de første visuelle oplæg. I efteråret 2005 skal eleverne præsentere deres program-ideer for det samlede panel af redaktører, der efterfølgende udpeger de bedste programmer.
»Vi håber, at vi med dette projekt kan udfordre eleverne, og vi glæder os til at vise vore seere, hvad der kommer ud af elevernes anstrengelser, når vi sender vinderprogrammerne,« siger Jesper Grønholdt, adm. direktør for TV3.
Lederen af Den Danske Filmskoles tv-uddannelse, Arne Bro, påpeger, at Filmskolen gennem dette samarbejde håber at udvide de nære relationer, som skolen traditionelt har til DR og TV2, med et tilsvarende samarbejde med TV3. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her