Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

20. januar 2005


Jazzen får ny medie-trio
DR P2 har sammen med Dansk Jazzforbund og pladeselskabernes organisation IFPI indledt et samarbejde, der skal sætte øget fokus på den danske jazz-verden – især i forbindelse med Danish Music Awards Jazz, der løber af stablen den 15. april i Vega i København.
Nu vil lytterene også kunne følge med i, hvem der prisbelønnes inden for henholdsvis Årets Danske Jazzudgivelse, Årets Nye Jazznavn, Årets Danske Vokaljazzudgivelse samt Årets Danske Crossover-jazzudgivelse ved prisfesten, der ud over at blive transmitteret på P2 og DAB-radio også kan høres på netkanalen DR Jazz. Udover priser i de nævnte kategorier uddeler IFPI en særlig hæderspris til et jazzmenneske, der »har sat sit præg på dansk jazzliv igennem et langt virke«. Sidste år gik denne pris til musikeren Erik Moseholm. mla

Om at lære af Christiania
»I kan ikke slå os ihjel, vi er en del af jer selv« – Christianias slogan lyder stadig og vidner om, at fristaden, født i 1971 som barn af ungdomsoprøret, fortæller en historie om grundlæggende fællesmenneskelige værdier og idealer, der ikke kan reguleres af hverken skiftende regeringer, nye lovforslag, politiaktioner eller fordomme. I en ny bog Christianias Lære portrætterer Merete Ahnfeldt-Mollerup, Kim Dirckinck-Holmfeld, Martin Keiding, Jens Kvorning og Jakob Reddersen Københavns fristad, der i mere end 30 år på godt og ondt har vist omverdenen, at den eksisterende danske samfundsstruktur og livsmåde ikke er den eneste, der findes – og at den står til debat. Hvad kan det omliggende samfund lære af Christiania? Det er et af de spørgsmål, som bogens forfattere sætter sig for at besvare i den 96 sider rigt og flot illustrerede bog, der er på dansk såvel som engelsk. Christiania er nemlig ved siden af Tivoli Københavns væsentligste turistattraktion, og har i udlandet fået anerkendelse for det sociale eksperiment, som Stadens liv, arkitektur og nærdemokrati udgør i hjertet af det danske velfærdssamfunds hovedstad. mla

Christianias Lære, Arkitektens Forlag. 298 kr

Leonardo kunstskat opdaget
Murene i et kloster ved Santissima Annunziata kirken i Firenze i Italien har gemt på en historisk kunstskat bestående af hidtil ukendte freskomalerier af renæssancekunstneren Leonardo Da Vinci.
De tre italienske kunstforskere Alessandro del Meglio, Roberto Manneschalchi og Maria Carchio, som har studeret de indtil nu usete vægge, er ikke i tvivl om, at det er faderen til den lunefulde Mona Lisa, der har stået for de historiske penselstrøg. Også beskrivelser fra 1500-tals-maleren og kunsthistorikeren Giorgio Vasari, der lavede historiske optegnelser over datidens kunstnere, peger i samme retning, skriver The Independent. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her