Læsetid: 2 min.

Overblik - Kultur

4. januar 2005

Indvandrere får stemme
Et integrationsprojekt iværksat af Betty Nansen Teatret i København giver unge indvandere mulighed for at fortælle deres egne historier. Direktørerne Henrik Hartmann og Peter Langdal føler, at teatret som offentligt støttet kulturinstitution har pligt til, dels at ændre på det stereotype og negative billede, der ofte tegnes af udlændinge i Danmark, dels til at give indvandrerne mulighed for selv at komme til orde. Det sker bla. i en dokumentarfilm og en radiodokumentar. Forløberen for det aktuelle projekt var manifestet De andres tanker, der udmøntede sig i tre teaterforestillinger på teatrets intimscene, Edison, med udlændinge bosat i Danmark tilknyttet som en slags konsulenter. I dag har Betty Nansen en række skoler og uddannelsessteder som samarbejdspartnere i projektet, der har fået titlen Players Project og blandt andet følges af Copenhagen Business School. "Med dette initiativ vil vi signalere til andre kulturinstitutioner, at integrationen af vore fremmede medborgere selvfølgelig også er vores ansvar. Vi har vist her på stedet, at det kan lade sig gøre at få kontakt med disse miljøer," siger Henrik Hartmann til Ritzau.
Teatrets ledelse forhandler i øjeblikket med myndigheder og private i håb om at sikre 2,5 til 3 millioner kroner om året i en treårig periode, så integrationsafdelingen kan blive en fast bestanddel af Betty Nansen Teatret. msk

342.436 besøgende på ARoS
2004 blev et forrygende år for det nyåbnede ARoS Aarhus Kunstmuseum. Siden åbningen i april og frem til årsskiftet er besøgstallet opgjort til 342.436 mod de 140.000 gæster, som det nye kunstmuseum havde budgetteret med i 2004. Dermed er museet blevet den største turistattraktion i Århus.
»Vi er ganske overvældede. Først og fremmest naturligvis over det store antal besøgende, der bekræfter behovet for et internationalt billed- og oplevelseshus i Århus. Men også fordi reaktionerne fra vore gæster er yderst positive,« siger museumsdirektør Jens Erik Sørensen i en pressemeddelelse.
Medlemstallet i ARoS Klubben er næsten tidoblet siden museet endnu huserede i Vennelystparken og har nu passeret 10.000. msk

Drama med sæbeopera-appeal
En synkroniseret bearbejdning af DR’s dramasucces Ørnen, der søndag aften havde sin debut på den tyske tv-kanal ZDF, høstede fine anmelderroser i den tyske dagspresse mandag. Forbrydelsens spor, som serien hedder syd for grænsen, og den dansk-islandske hovedperson Hallgrim Hallgrimsson i Jens Albinus’ skikkelse, spås således en bred fanskare blandt de tyske seere. Ørnen betegnes som en medrivende krimi, som ifølge Der Spiegel byder på spektakulære billeder, smuk musik og skuespillere, der »ser lige så godt ud, som stjernerne i en californisk sæbeopera.« Magasinet Stern fremhæver ligeledes Albinus’ præstation, men mener, at krimihandlingen er lidt for glatpoleret med et skuespilhold, der er lige lovligt veldesignet. Ifølge magasinet er der dog tale om en »kriminalistisk Tour d’Europe,« der yder et værdifuldt og inspirerende oplysningsarbejde, som befrier ZDF, der tidligere har vist afsnit af Rejseholdet, er co-producent på Ørnen, der løber over skræmen i fire afsnit de følgende søndage, skriver Ritzau. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her