Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

27. januar 2005


De Gyldne Laurbær til Jungersen
Den samlede danske boghandlerstab har talt og udnævnt Christian Jungersens roman Undtagelsen til årets modtager af De Gyldne Laurbær. Dermed tilskriver branchen Undtagelsen prisens anerkendende ord om, at værket »vil vinde en varig plads i litteraturen«, og at det »fortjener påskønnelse og opmuntring.« For det er ikke kun blandt boghandlerne romanen er blevet godt modtaget. Siden den udkom på Gyldendal i oktober 2004 har den vakt begejstring såvel blandt hjemlige læsere som i udlandet, hvor den er blevet solgt til udgivelse i 10 lande.
Historien, der skildrer kontorlivet på Dansk Center for Information om Folkedrab, sammenfletter med sin fortælling om ondskabens natur den hverdagslige betragtning med storpolitikkens kriser, og viser, hvorledes ondskaben er en byggesten i den menneskelige anatomi. Om koblingen af det hverdagsligt nære og det storpolitiske fjerne sagde Christian Jungersen i et interview til Information bragt den 5. oktober: »For mig er ondskab (...) ligegyldighed over for andre: At man er villig til at ødelægge noget stort for en anden for selv at få noget småt, fordi man er så ligeglad med den andens liv.«
I forbindelse med den internationale mindedag for folkedrab i dag opføres kl. 19. på Københavns Rådhus instruktøren Anna Novovics dramatisering af Undtagelsen. Skuespillerne Mette Frank, Pia Jette Hansen, Barbara Hesselager, Tina Gylling Mortensen og Henrik Prip er på scenen.
Der vil også være taler af Anker Jørgensen, samt musik ved Alberte Winding, Benjamin Koppel og Sankt Annæ Pigekor.mla

Elvis uropfører på Operaen
Elvis Costello, der i weekenden fik anmelderroser en masse for sin koncert i Vega, vil den 8. og 9. oktober kunne opleves på den nye Operas Store Scene med uropførelsen af sangcyklusen The Secret Arias, som er komponeret specielt til Københavns nye Operahus. Costellos værk er kommet til verden i anledning af H.C. Andersen-året, og skildrer digterens amourøse fascination af den svenske sopranstjerne Jenny Lind: »Sangene vil fortælle en historie, som jeg forestiller mig eksisterer mellem linjerne i Andersens biografi og nogle af hans mest berømte eventyr. De vidner om en outsiders kærlighed til en uopnåelig kvinde,« udtaler Costello i en pressemeddelelse.
Værket, der er musikerens første opera, skal danne det musikalske scenetæppe for den endelig kammeropera, som vil blive uropført på Operaens Takkeloftet i sæsonen 06/07. Koncerterne i oktober vil bestå af to dele, hvoraf den første byder på nogle af Costellos kendte numre og den anden på The Secret Arias. mla

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu