Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

6. januar 2005

Don Quijotes hjemby lokaliseret
Miguel de Cervantes indleder sin roman om Don Quijote med at skrive om en by i La Mancha, hvis navn han ikke kan mindes. Det har fået læsere gennem århundreder til at undre sig over, hvor helten egentlig stammede fra. Nu mener 10 professorer i Spanien imidlertid at have fået vished for lokationen, skriver Dagens Nyheter. Ved at studere den hastighed, hvormed hesten Rosinante og æslet Rucio kunne fragte de to hovedpersoner fra sted til sted på alle årstider, har de regnet sig frem til de steder, som Don Quijote og hans følgesvend eksempelvis var »to dage og en nat« om at komme frem til. Og de er enige: den frygtløse ridder kom fra Villanueva de los Infantes omtrent 20 mil syd for Madrid. Byen har 6.000 indbyggere, der set i lyset af den nys offentliggjorte geografiske kortlægning, kan forvente at mangen en romanelsker vil valfarte til bestemmelsesstedet i 2005. I år er det nemlig 400 år siden romanen udkom første gang. En begivenhed, der markeres overalt i Spanien – og i særdeleshed langs Quijoteruten – hvor der hele året holdes fest for Don Quijote.
msk

Forfattere i digtaktion
En række norske forfattere er gået sammen om at lave en såkaldt digtstafet efter katastrofen i Sydøstasien, hvor de formulerer deres indtryk efter katastrofen til fordel for ofrene. Lars Saabye Christensen er blandt forfatterne, som deltager i stafetten og som har indvilliget i at skrive tekster om katastrofen, der hver dag i denne uge læses op på NRK’s P2. Forfatterne får 5.000 norske kroner i honorar, der doneres til redningsarbejdet i de tsunami- ramte lande. Saabye Christensen påpeger ifølge Aftenposten vigtigheden af at sætte ord på katastrofen: »Forfattere arbejder med sprog og bruger sproget som værktøj, og vi kan være med til at finde frem til ord, som ikke nødvendigvis hjælper eller lindrer, men som måske skaber et fællesskab, og det er vigtigt.« msk

Harry Potter – en ven i nøden
Velgørenhedsportalen en-godsag.dk har indgået et samarbejde med e-boghandel.dk om at lade det sjette bind i Harry Potter-serien, Harry Potter and the Half-Blood Prince, komme hjælpearbejdet efter katastrofen i Asien til gode. Således kan man allerede nu forudbestille bogen, der udkommer den 16. juli, til 199,95 kroner hos boghandlen. Heraf går 40 kr. til de otte forskellige hjælpeorganisationer, som engodsag.dk samarbejder med. Det er e-boghandel.dk, som donerer pengene, således at bogen ikke kommer til at koste mere for forbrugerne.
»Harry Potter bøgerne bliver typisk udsolgt på den dag, de udkommer, så ved at bestille nu kan man altså sikre sig et eksemplar og hjælpe en god sag,« siger boghandlens indehaver, Jørgen Olsen, i en pressemeddelelse. msk

Irsk litteraturfestival
Irsk litteratur af i dag bevæger sig på tværs af et bredt spektrum af genrer og stilarter, der dog er kendetegnet ved en stærk og unik følelse af ‘irskhed’.
I samarbejde med Hovedbiblioteket arrangerer den irske ambassade i København i denne måned irsk litteraturfestival med nutidig irsk litteratur som omdrejningspunkt.
Den 13. januar vil lektor ved Københavns Universitet Martin Leer holde oplæg om irsk litteratur i 1990’erne på Københavns Hovedbibliotek kl. 17, hvor man ugen efter samme tid kan møde den irske forfatter Marian Keyes. Og 18. januar kl. 17 arrangerer ambassaden en litterær gåtur i København med besøg på fire forskellige irske pubber i det indre København. I løbet af januar vil der desuden blive udstillet et udvalg af nutidig irsk litteratur i Hovedbibliotekets foyer.
msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her