Læsetid: 2 min.

Parker og Stones flyvende cirkus

Trey Parker og Matt Stones satiriske ‘Team America: World Police’ skyder på alt og alle, men rammer ikke rigtig noget
14. januar 2005

Ny film
Gerry Anderson må vende sig i sin grav. Hans populære marionetdukke-tv-serie fra 60’erne, Thunderbirds, der handler om en kernesund, heltemodig forbryder- og katastrofebekæmpende familie, har stået fadder til South Park-drengene, Trey Parker og Matt Stones’, morsomme og politisk ukorrekte dukkefilm Team America: World Police.
Som titlen antyder, tager den udgangspunkt i USA’s mere eller mindre selvbestaltede rolle som ivrigt patruljerende politistyrke i en verden fuld af krig og væbnet konflikt. I filmens begyndelse pønser skummelt udseende terrorister på at sprænge et idyllisk udseende Paris i luften. Men så ankommer Team America, et sejt antiterrorkorps under regeringen, som har til huse inden i Mount Rushmore, og redder dagen. De dræber terroristerne – »hey terrorist, terrorize this!« – og får samtidig lige smadret Louvre, Triumfbuen og Eiffeltårnet. Senere i filmen får de under en aktion i Egypten også sprængt en pyramide og Sfinxen i luften.
Team America er et stykke overgearet satire, en parodi på den patriotiske heltefilm med en indlagt traumatisk fortid og en hed romance mellem to af Team Americas medlemmer og et direkte og meget sjofelt angreb på både højreorienterede besserwissers og en politisk naiv venstrefløj.
Michael Moore fremstilles som en selvglad, hotdog-ædende selvmordsbomber, og aktivistiske skuespillere som Alec Baldwin, Susan Sarandon, Tim Robbins og Sean Penn får et drag over nakken, da de indgår en alliance med Nordkoreas læspende diktator, Kim Jong Il. De tror på hans fede løgne om, at han kun har fred i sinde.
Ligesom i den originale og vellykkede spillefilmudgave af South Park holder Parker og Stone sig ikke tilbage i deres forsøg på at vise verdens galskab – det er utroligt, hvad man kan slippe godt fra, når hovedpersonerne spilles af dukker.

Den tredje vej
Der bliver sunget, danset, bandet, kastet op, skudt og sprunget i luften, så det er en ren fornøjelse – og bestemt ikke for børn – og Team America rummer mange virkeligt sjove scener, hvor denne hardcore-udgave af Monty Pythons flyvende cirkus får sat nogle ting på plads.
Men samtidig skyder Parker og Stone til højre og venstre uden rigtig at ramme nogen. I modsætning til South Park, der trods alt rummer en klar kritik af amerikansk intolerance og småborgerlighed, så ved man ikke rigtig, hvem parret holder med i Team America.
Det underminerer på sin vis deres budskab, at de ikke vil eller tør vælge side – måske tror de på ‘den tredje vej’ – men underholdende er filmen og en velkommen dosis løssluppenhed og uhøjtidelighed i en tid, hvor alting ellers skal tages så alvorligt.

*Team America: World Police. Instruktion og manuskript: Trey Parker og Matt Stone. Amerikansk (Palads i København og fire biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her