Læsetid: 5 min.

Et portræt af intellektuelle

Smagsdommeriets nyeste Team Danmark blev præsenteret på et møde i går. I næste uge går de i luften i et helt nyt tv-program, hvor opskriften er: En rund, en trekantet og en rød
14. januar 2005

Smagsdommeriets nyeste Team Danmark blev præsenteret på et møde
i går. I næste uge går de i luften i et helt nyt tv-program, hvor opskriften er: En rund, en trekantet og en rød

PRESSEMØDE
Endelig en solohistorie! Informations udsendte er den eneste, der dækker mødet som journalist. Nu gælder det om at holde kuglepennen lige i hånden og ikke f. eks. skrive ’Oslo-historie’ i stedet for, for vi befinder os ikke i den skandinaviske provins, men lige midt i København i blomsten af den danske intelligentsia, og med blomster har det også at gøre, skal det vise sig.
Hvordan skal intelligentsiaen opfattes? Danmarks Radios fotograf, der tager stills til pressebrug, er ikke i tvivl, mens han på Plaza Hotel i København herser med de 17-18 intellektuelle danskere, der fra næste uge eksponeres i et nyt kulturprogram på DR2: »I må gerne være lidt stive, lidt akademiske, lidt bedrevidende,« instruerer han.
Danmarks Radio har i årevis haft svært ved at lave kulturprogrammer til et stort seerpublikum, men engang var der et. Det lykkedes i en quiz for 1.000 år siden, hvor folk som Bente Scavenius og Jens Jørgen Thorsen skulle gætte og kommentere billeder i en quiz, som Per Arnoldi styrede. Dette var den gyldne top, hvortil man atter gerne vil op med det nye program, Smagsdommerne, som det hedder med venlig hilsen til regeringen, tager tråden op.
Plaza er et hotel, hvor Søren Gericke i en fjern fortid serverede orange and, og Leonard Cohen og mange andre musikere har boet her. Sofitel Plaza Copenhagen hedder det i dag.

Røg i biblioteket
Mødet finder sted i Library Bar med en glaskuppel, der trænger til at møde en vinduespudser. Interiøret er klubbritisk med gamle malerier, et spejl i guldramme og rigtige bøger på hylderne. En af dem er Gunnar Gunnarssons Borgslægtens historie, som Ole Grünbaum under seancen læser højt af, men lavt.
Dagbladet Information er talrigt repræsenteret i panelet af både Rune Lykkeberg og Georg Metz. Dog, de skal være sig selv og ikke egentlig repræsentere noget.
»Man får penge for det,« gnægger Georg Metz.
– Hvor mange?
»Nok til at købe en sydhavsø,« siger han og tilføjer modererende: »En meget lille sydhavsø.«
»Mere seriøst, ikke alt for megen grinen,« beder fotografen, men det er fuldstændig umuligt for Synne Rifbjerg fra Weekendavisen at se alvorlig ud i mere end et sekund.
»De, der ryger, må gerne puste røg ud,« kommanderer fotografen videre.
En cigaretryger og en piberyger puster godt til, mens den musikvidenskabelige Jurij Moskvitin ryger på et glas cognac. En af de yngre kvinder har sat sig på gulvet foran de øvrige deltagere.
»Sæt dog en mand ned i havfruestilling i stedet for,« siger en anden kvinde vredt, og straks bytter havfruen plads med en herre, der mere ligner en fodboldmålmand end en havfrue. Der skal ikke være noget med noget.
Forfatterinden Inge Eriksen, som ellers er med i panelet, er der ikke – det kan man tydeligt høre, men Maria Tetzlaff fra Politiken vifter med et gult tørklæde.
»Lyser det op eller forstyrrer det?« spørger hun imødekommende, men fotografen er nådesløs: »Det forstyrrer!«
Mere held har studieværten Adrian Hughes, da han slår bredt ud med armene. »Kan man bruge sådan en til noget?«
»Absolut!« konstaterer fotografen, der efter en lille halv time endelig er tilfreds.

Okay med talking heads
»Det nye program skal gerne være det sted, hvor folk er allersjovest og allerklogest,« siger DR2-chef Mette Davidsen-Nielsen, der kalder det en ny satsning på noget, der er rigtig vigtigt.
Talking heads er normalt et skældsord blandt tv-folk, men ikke her. »Vi taler med Gud med jævne mellemrum, så nu er tiden inde til også at snakke om kultur.«
Hun siger også, at programmet er tænkt som supplement og alternativ til avisernes anmeldelser, idet man snarere skal tale om oplevelse af værker end uddele stjerner.
Tanken er, at tre skiftende smagsdommere fra panelet hver uge efter et lille filmisk oplæg skal diskutere tre kunstværker inden for film, bøger, billedkunst, o.s.v.
Adrian Hughes fortæller, at man opererer med, at nogle af deltagerne er rubriceret som trekantede, andre runde og atter andre som røde kugler, idet man så vil finde den bedste sammensætning. Det skal blive som »en af de middage, hvor man slet ikke behøver at drikke for at have det sjovt.«

Noget opgejlet pis
Nu skal vi se en dummy. Den er med filmskolens Mogens Rukov, men det er ikke ham, der er dummyen. En dummy er en prøve.
Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, fortæller i dummyen om museets udstilling af kunst med blomster som motiv, at blomsterne ikke bare er blomster, men at de afspejler det 20. århundrede.
»Det er noget opgejlet pis« og »noget påstået filosofisk pladder,« snerrer Rukov, der ville foretrække blot og bare at se billederne og undvære de tekster, museerne altid ledsager deres udstillinger med.
Rukov har i øvrigt senere meldt fra til programmet, og det kan tilrettelæggerne så frygte bliver en trend, for med intellektuelle er det (vor kommentar, red.) ofte sådan, at de elsker at rakke ned på det, de er med i.
I en lille diskussion efterfølgende siger en yngre skribent, Maise Njor, at man nogle gange kan få det lidt kvalmende, når man går på Louisiana. Det kan føles »som at gå i Irma,« og som om alle, der kommer der, kender hinanden.
Deres udsendte har ikke alt for mange spørgsmål. Han vil gerne vide, hvad der bliver af alle meningerne bagefter?
Adrian Hughes siger, de vil blive »kalibreret« og lagt ud på nettet – og får i farten også nævnt Ole Michelsens Bogart, som var et meget populært kulturprogram.
Et øjeblik efter summes der af livlig debat om dummyen – og om udsendelsesideen i det hele taget. Flere er allerede utilfredse. Man burde jo åbne for en større forståelse af åkande-malerierne og ikke åbne med at lukke. Ordet »pis« var nu ikke møntet på malerierne, bliver der korrigeret.

Tandrups come-back
Helt fra Horsens er Leo Tandrup kommet, og han er i sit es, idet han mindes dengang i 1999, hvor han var på alle intellektuelles læber, da han mente, at kunsten burde være positiv og ikke så nihilistisk. Det kan måske blive sjovt igen.
Smagsdommerne er et af tre nye programmer, der erstatter Viva, Bestseller og Filmland. I stedet bringes om mandagen en række portrætter af kunstnere og om tirsdagen et temaprogram, som havde premiere med den nye opera i sidste uge.
Smagsdommerne får premiere torsdag den 20. januar kl. 23 lige efter Deadline. Genudsendes om fredagen kl. 19.30 ligeledes på DR2. I den første udsendelse med smagsdommerne diskuterer galleriejer Patricia Asbæk, Georg Metz og reklamemanden Knud Romer Krøniken, Brian Mikkelsens kulturkanon og en ny bog af Imre Kertez.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her