Læsetid: 2 min.

Pres for tilbagetrækning vokser

Ledende politikere presser Tony Blair, konservative vælgere presser George Bush
31. januar 2005

Koalitionen
Efter det irakiske valg vokser presset på regeringerne bag den amerikanskledede koalition for at sætte en dato for militær tilbagetrækning fra Irak.
Den britiske premierminister Tony Blair blev i weekenden konfronteret med et krav fra fremtrædende personer fra de tre største britiske partier om at fastsætte en tidsplan for tilbagetrækning. I et indlæg i avisen The Times skriver Robin Cook, tidligere medlem af Blairs Labour-regering, Lord Douglas Hurd, udenrigsminister i den konservative regering i begyndelsen af 1990’erne, samt de Liberale Demoraters udenrigsordfører Menzies Campbell, at både Storbritannien og USA bør meddele, at man trækker sig ud af Irak ved årets udgang.

En del af problemet
»Britiske og amerikanske tropper kan ikke erstatte en politisk proces. Omkostningerne ved vores tilstedeværelse – økonomisk, politisk og menneskeligt – vokser hver eneste dag,« skriver de tre.
»Jo længere vi forbliver i Irak, desto mere bliver vor besættelse en del af problemet for sikkerhedssituationen snarere end løsningen.«
»Både Storbritannien og USA bør informere den (irakiske national)forsamling, der vælges denne weekend, at vi forventer at rejse med udgangen af FN-mandatet,« der udløber, når Irak har været igennem en folkeafstemning om ny forfatning den 15. oktober og et efterfølgende nyt parlamentsvalg den 15. december i år.
»Både nationalforsamlingen og besættelsesstyrkerne må så hver især gøre deres del for at løfte de nødvendige politiske og sikkerhedsmæssige opgaver for at leve op til tidsplanen,« skriver Cook, Hurd og Campbell.
Med store udgifter til Irak-indsatsen og et amerikansk tabstal, der bevæger sig mod 1.500 dræbte, er præsident Bush tilsvarende under pres for at bringe USA’s soldater hjem. Som den seneste af mange kritikere forlangte den demokatiske senator Edward Kennedy forleden, at USA begynder at trække tropper hjem nu med ambitionen om at have alle soldater ude af Irak næste år.

Utilfredse vælgere
Også blandt Bushs konservative partifæller og vælgere vokser utilfredsheden med Irak-missionen. En ny meningsmåling offentliggjort i Los Angeles Times viser, at antallet af konservative vælgere, som synes at krigen er en fejltagelse, er vokset fra 20 procent i efteråret til nu 34 procent. 56 procent af de konservative vælgere mener, at krigen skader USA’s globale anseelse, og et flertal tror ikke på, at søndagens irakiske valg kan stabilisere landet.
Det republikanske kongresmedlem Howard Coble har erklæret sig »dødtræt« af de fortsatte meldinger om amerikanske tab og han efterlyser som en af de første republikanere en tidsplan for tilbagetrækning.
Britiske medier rapporterede forleden, at den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld og hans britiske kollega Geoff Hoon er i gang med at drøfte en plan for tilbagetrækning.
George Bush sagde i weekenden, at »vore militære styrker, diplomater og civile personale vil bistå den nyvalgte regering i Irak med at skabe sikkerhed og uddanne irakiske politistyrker og andre styrker«.
Bush ville ikke angive en dato for amerikansk tilbagetrækning og tilføjede, at »terroristernes vold vil ikke ophøre med valget.«
Den amerikanske regeringsrådgiver Dan Goure siger til avisen Daily Telegraph, at Bush er ivrig efter at have en plan for tilbagetrækning klar i tide inden det amerikanske midtvejsvalg sidst i 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her