Læsetid: 2 min.

Prinsen og nazikostumet

Den britiske prins Harry har via sin pressetalsmand sagt undskyld for at have klædt sig ud som nazist ved en fest hos en ven sidste weekend. Men presset vokser på ham for selv at træde frem
14. januar 2005

DUMSMART
Det er ret sjældent, at en historie om de britiske royale – der flittigt leverer stof til Informations bagside, og for det fortjener de vor varme tak – når forsiderne af skandaleavisen The Sun og den britiske, seriøse centrum-venstreavis The Guardian samtidig.
Men det er på den anden side også ret sjældent, at et højtstående medlem af den britiske kongefamilie vælger at forklæde sig som nazist.
Det kom imidlertid frem i går i samtlige verdens nyhedsmedier, og man kan da også med nogen ret sige, at Prins Harry – der er nummer tre i arvefølgen til tronen og som senest optrådte her på bagsiden for nogle måneder siden, da han flækkede læben på en nærgående fotograf uden for en natklub i London – med sin seneste eskapade har overgået sig selv i dårlig smag og manglende situationsfornemmelse.
I weekenden optrådte den festglade prins udklædt i tysk militær ørkenuniform med naziarmbind ved en privat kostume fest i Wiltshire i syd-England. En deltager i festen, sørgede for at prinsen blev foreviget, og derfra er vejen som bekendt ret kort til forsiderne af de britiske tabloidaviser. Selv et medlem af den velstående britiske rurale elite kan vel have brug for lidt lommepenge i omegnen af en million kroner.
Temaet for festen var ’native and colonial’ (et yndet tema i øvrigt ved den britiske overklasses udklædningsballer). Harrys storebroder, prins William, mødte op uskyldigt klædt som løve.
De internationale medier kogte i går over i forargelse over prinsens »utrolige bommert«, der kommer just som millioner af mennesker verden over er i gang med at forberede Holocaust Memorial Day, den 27. januar, markeringen af 60-ars dagen for befrielsen af Auschwitz. En begivenhed, som den britiske kongefamilie tager aktivt del i.

Ikke en sort kæreste
Prins Harry udstedte da også prompte en undskyldning via sin pressetjeneste for, hvad han pludselig indså var »et dårligt valg« af udklædning, men selv om de rystede og skuffede jødiske organisationer i Storbritannien i går bød undskyldningen velkommen og tilkendegav, at de ikke ønskede at gå videre med sagen, så voksede presset på prinsen for selv at komme ud og undskylde ’live’ for sin manglende fornemmelse for historien.
Både den konservative leder Michael Howard og en tidligere royal pressetalsmand krævede i går en offentlig undskyldning fra den unge prins, som skal begynde på det britiske militærakademi Sandhurst til maj.
Tidligere forsvarsminister, nu medlem af Underhuset for Labour Doug Henderson sagde i går, at prinsen ikke var egnet til Sandhurst, og at enhver anden, som havde udvist så dårlig en smag, ville være blevet afvist.
Og ifølge flere britiske medier havde højtstående medlemmer af Hoffet i går svært ved at skjule deres ’udmattelse og skuffelse’ over prinsen, der for nogle uger siden også var i pressen for en anden frisk bemærkning om, at hans nye kæreste, 19-årige Chelsy Davey, der kommer fra Zimbabwe, »altså hverken er sort eller noget…«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her