Læsetid: 3 min.

Regeringens jobambition kan opfyldes ved støttejob

Regeringen sondrer ikke mellem ordinære arbejdspladser og job med løntilskud, når det handler om at skaffe de nødvendige 60.000 arbejdspladser, fastslår beskæftigelsesministeren
27. januar 2005

Beskæftigelse
Alt tæller for regeringen, når det handler om at skaffe de 60.000 nye job, der er forudsætningen for, at regeringen kan leve op til 2010-planen. Det gælder både ordinære job i det private og offentlige, men også beskæftigelse med offentlig støtte.
Det fastslår beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i et interview med Information.
»Vi sondrer ikke mellem om de 12.000 jobs, der skal skabes om året de næste fem år, er med eller uden tilskud. For 2010-målsætningen er det fuldstændigs ligegyldigt. Det kan være fleksjobs og alt det der,« siger Claus Hjort Frederiksen.
Det betyder i princippet, at alle 60.000 job kan være andre former for job med offentligt tilskud.
»Jeg kunne da godt tænke mig at være beskæftigelsesminister i en buldrende højkonjunktur, men det har jeg ikke været. Og derfor må vi bruge de redskaber, vi har, og for en lang række mennesker er det nødvendigt at give et tilskud med, hvis vi vil lave det rummelige arbejdsmarked. Og jeg arbejder for at så mange som mulige kommer ind. Ikke kun den gruppe, der er 110 procent fit for fight,« siger Claus Hjort Frederiksen.
Professor i økonomi ved Syddansk Universitet og direktør for det økonomiske forskningscenter CEBR, Svend Erik Haugaard Jensen er ikke enig med beskæftigelsesministeren. Han mener, at det har stor betydning for de offentlige finanser, om der er tale om ordinære job eller job med offentlige tilskud.
»Ambitionen er at flytte en stor gruppe mennesker fra gruppen af passivt forsørgede til gruppen af erhvervsaktive. Men hvis de flyttes med et ganske betydeligt offentligt tilskud i ryggen – som det f. eks. er tilfældet med fleksjobs – lettes de offentlige finanser slet ikke i samme grad, som hvis der var tale om ordinære job i det private erhvervsliv,« siger Svend Erik Haugaard Jensen.
Han er desuden overrasket over ministerens udmelding.
»Vi havde hele tiden regnet med, at der var tale om ordinære job i regeringens ambition om at skaffe 60.000 ekstra i beskæftigelse,« siger han.

Overraskelse
Professor i økonomi ved Landbohøjskolen og tidligere overvismand Niels Kærgård er heller ikke begejstret over fremstillingen af, at støttede job er lige så værdifulde som ordinære job.
»Det er helt afgørende, at de 60.000 bliver flyttet fra passiv forsørgelse til erhvervsaktive og betalende skatteydere. Det er afgørende, at produktiviteten svarer til almindelige beskæftigede. Ellers bidrager de hverken til den samlede produktion eller til en forbedring af de offentlige finanser,« siger Niels Kærgaard.
Socialdemokraternes gruppeformand, Pia Gjelleup kalder udmeldingen »grotesk«.
»Det er helt grotesk, når man tænker på, at det kommer fra manden med beskæftigelsesansvaret i Danmark. Det er jo indlysende, at man ikke får det sædvanlige værdiafkast pr beskæftigede, hvis vedkommende er i et støttet job i stedet for et ordinært,« siger Pia Gjelleup
De radikales finansordfører, Morten Helveg, mener, at beskæftigelsesministeren har et forklaringsproblem:
»Regeringen har jo selv afgivet et konvergensprogram til EU, og her skriver man, at det påregnes at skaffe 50 – 60.000 i varig beskæftigelse. Og det er job med offentlig støtte altså ikke. Beskæftigelsesministerens udmelding hænger simpelt hen ikke sammen med det, som regeringen selv opgiver som målsætningen for dansk økonomi,« siger Morten Helveg Petersen.
Han mener, at det handler om, at regeringen er håndsky over for at tage fat på de reelle problemer.
»Regeringen har ganske enkelt ikke mod til at byde på de reformer, der er behov for. I stedet ender det med den her type fifleri,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu