Læsetid: 2 min.

Man skal rykke lang tid før fyresedlerne bliver uddelt

Valgkampens hovedaktører står i kø for at tilbyde hjælp både til de fyrede slagteriarbejdere i Hjørring og fremtidens lukningstruede job. Men man skal i gang lang tid før, fyresedlerne bliver uddelt, vurderer fagfolk og eksperter
21. januar 2005

Udstødelse
»Hvad skal jeg gøre, jeg har kun 7. klasse,« spurgte en af de fyrede slagteriarbejdere fra Hjørring i går i et af de nordjyske medier. Og selv om det trods den triste situation kan virke som at lande i et smørhul at ryge ind i en massefyring midt i en valgkamp, vil politikernes løfter om hjælp langt fra være nok for slagteriarbejderen med de syv års skolegang, siger eksperter og arbejdsmarkedsmedarbejdere med erfaring i at få ledige i arbejde igen.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har lovet penge til omskoling. Udfordreren Mogens Lykketoft (S) vil støtte med 25 procent mere i dagpenge til folk på efteruddannelse.
Socialdemokraterne har desuden lanceret en omfattende jobplan med direkte fokus på en reform af arbejdsmarkedet, hvor tredje punkt er forebyggelse af massefyringer. Den går bl.a. ud på at udruste alle arbejdsløse med et kompetencekort og ophæve de sædvanlige bindinger på arbejdsmarkedspolitiske tiltag. Desuden er der særlige tiltag rettet mod at sikre nye job i de globaliseringstruede udkantsområder, hvor det generelle uddannelsesniveau er lavt.
»Men de gør regning uden vært. Det, der skal til, er, at der skabes nye job til slagteriarbejdere. Og det er meget svært i Nordjylland, « vurderer Poul Hans Larsen, formand for Landsforeningen af Arbejdsmarkedsmedarbejdere, en forening, hvis medlemmer arbejder med aktivering og revalidering af ledige i kommuner, amter og i privat regi.
»Med mindre politikerne vil bygge virksomheder inden for de nye industrier f.eks. biotech, der er så store, at der skal masser af ufaglært arbejdskraft til at passe maskiner, så tror jeg, det bliver meget svært for politikerne at ændre på de strukturelle forhold, der påvirker lønomkostningerne,« siger Poul Hans Larsen.

Svært at komme ind igen
Der findes allerede særlige puljer i De Regionale Arbejdsmarkedsråd til bl.a omskoling til nye brancher, som man kan søge til lukningstruede arbejdspladser, hvilket er et af Socialdemokraternes forslag, påpeger Poul Hans Larsen.
Under alle om stændigheder skal man i gang med omskoling lang tid før fyresedlerne uddeles, hvis medarbejderne skal have en chance for at komme over i en ny branche, mener han og John Houman Sørensen fra Center for Arbejdsmarkedsforhold på Aalborg Universitet.
»Der er alt for lidt fokus på arbejdsgiverne. De skal forpligtes til at give meget længere varslingsperioder, så de fyringstruede kan nå at tage noget reel kompetencegivende uddannelse inden, de ryger ud i ledighed,« siger John Houman Sørensen.
Er man først ledig er det meget svært for ufaglærte medarbejdere at komme i arbejde igen, viser statistikerne.
Desuden skal virksomhederne føre en anderledes personalepoliti, der udvider medarbejdernes ret til efteruddannelse efter eget valg, så de kan få kompentencer, der leder dem over i nye brancher, påpeger han.
Socialdemokraterne er åbne over for et bedre varslingssystem.
»Man har vidst ganske længe, at der var risiko for, at slagteriet lukkede. Vi mener, der skal være bedre varslingssystem, og det skal bruges til, at virksomheden føler sig forpligtet til at sende folk på efteruddannelse. Hvis den ikke gør det, bør man i tide give dagpenge plus 25 procent til folk på efteruddannelse. Så ville de være bedre forberedt på den nuværende situation«, siger Mogens Lykketoft ifølge ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her