Læsetid: 3 min.

Den sidste store

Den amerikanske tegneserieskaber, Will Eisner, er død, 87 år
7. januar 2005

Nekrolog
Verden sagde farvel til den sidste af de store amerikanske tegneserielegender, da Will Eisner døde i mandags efter en mislykket fire-dobbelt bypass-operation.
Mere end nogen anden har Will Eisner præget den amerikanske tegneserie, til trods for han ikke har tegnet en eneste af de mange seriehelte, som Hollywood i disse år med stor succes overfører til filmlærredet. I år er det hele 70 år siden, Will Eisner debuterede som professionel tegner. Til de amerikanske dagblade lancerede han et ugentligt tillæg fyldt med tegneserier, forløberen for det senere comic book – seriehæftet – der med Supermans debut i 1938 skulle definere den amerikanske tegneseriekultur som en altoverskyggende hyldest til superhelten. Eisner var imidlertid ude i et andet ærinde, da han skabte en atypisk helt i den forbryderbekæmpende The Spirit, der ikke havde nogle superkræfter, men som i skyggen af storbyens højhuse og i dens kloakker kæmpede mod skurke, samfundet havde skubbet fra sig. I sine mange velkomponerede historier fokuserede Eisner med en overdådig grafik og en særegen fortællestil på storbyen som mental og social tilstand. Således trådte Spirit ofte i baggrunden og overlod scenen til skæbnerne blandt hverdagens helte og skurke.

Den grafiske roman
Da den amerikanske superhelt for alvor brød igennem, forlod Eisner imidlertid mediet for i de efterfølgende årtier at skabe instruktions-tegninger til det amerikanske forsvar. Her kunne han forædle sin særegne billed- og fortællekomposition, der gnidningsløst fører læseren gennem selv de mest komplicerede handlingsforløb, og som siden skulle gøre ham til en af de vigtigste bidragsydere til et egentlig signalement af tegneseriens fortællestrukturer. Da Eisner i 1978 returnerede til tegneserien, var det igen med en ny idé, der vendte op og ned på mediets konventioner. Det skete med En kontrakt med Gud, der via en række episodiske fortællinger portrætterer menneske-skæbner i Eisners barndomskvarter, New York-bydelen The Bronx. Eisner så, at den amerikanske læser havde få steder at gå hen, hvis interessen ikke lige var til overmennesker i kulørte dragter. Han udtænkte derfor ideen om en tegneserie, der i indhold, tematik og til dels tegnestil henvendte sig til den voksne, amerikanske læser. I mangel af bedre fik den nye genre betegnelsen the graphic novel - den grafiske roman. Yderligere blev En kontrakt med Gud bevidst tilrettelagt og udsendt i bogform af et traditionelt bogforlag og signalerede dermed andre ambitioner end den konventionelle tegneserie. Eisners eksempel inspirerede andre, og få år efter fulgte bl.a. Art Spiegelmans Maus, en rystende beretning om hans fars oplevelser som polsk jøde under Anden Verdenskrig. Den grafiske roman slog igennem som genre og er inden for de seneste par år yderligere blevet konsolideret med en række vægtige værker, således at ethvert amerikansk bogforlag med respekt for sig selv i dag har en kollektion af tegneserier, der takket være Eisners pionerindsats har fundet vej til et ellers ikke serie-læsende publikum. Helt op til sin død var Eisner aktiv, både som serieskaber og deltager ved diverse foredrag og festivaler. Også Danmark tog godt imod Eisner, og således er næsten samtlige af hans tegneserier udsendt på dansk (ofte før de udkom på amerikansk), mens kunstnersammenslutningen Corner adskillige gange har medtaget nogle af hans originaltegninger på deres årlige udstilling på Charlottenborg i København, og endelig pryder et motiv fra Spirit-episoden Himmelflugt en gavl på Christianshavn. På sine gamle dage blev Eisner interesseret i sine rødder som efterkommer af europæiske indvandrere i New York samt i sin jødiske baggrund. Inspireret af Charles Dickens skabte han senest Fagin the Jew, mens The Plot, som blev hans sidste, tager udgangspunkt i en række smæde-skrifter mod jøderne. Sidstnævnte udsendes til foråret af det amerikanske forlag W.W. Norton.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu