Læsetid: 2 min.

Skarp Bodil-konkurrence forude

Der er mange jævnbyrdige Bodil-nominerede for 2004
22. januar 2005

Filmpriser
Skal man dømme efter årets nomineringer til Bodilprisen, var 2004 et rigt år for dansk film. De fem katergorier er fyldt godt op med jævnbyrdige kandidater, der spreder sig ud over flere titler end dem, Robert-prisgiverne koncentrerede sig om.
Det er Susanne Biers pskykologiske trekants- og krigsdrama Brødre og Nikolaj Arcels politiske thriller Kongekabale, som er de to film, der høstede de fleste nomineringer, nemlig fem hver. De blev begge nomineret i kategorien bedste danske film sammen med Forbrydelser, Pusher II og overraskelsen, Stefan Fjeldmarks tegnefilm Terkel i Knibe.
Derudover blev hovedrolletrioen fra Brødre, Ulrich Thomsen, Connie Nielsen og Nikolaj Lie Kaas, nomineret, og filmen fik tilmed en birollenominering for Bent Mejdings faderrolle.

Forbrydelser ikke glemt
I Kongekabale dominerer birollerne, og her blev Nastja Arcel, Søren Pilmark og Nicolas Bro nomineret. Også Anders W. Berthelsen nomineredes for sin journalist-hovedrolle i Kongekabale.
Det er ca. et år siden, Annette K.Olesens fængselsdrama Forbrydelser havde premiere, men filmskribenterne huskede den godt nok til at nominere Ann Eleonora Jørgensen for sin hovedrolle som præst og Trine Dyrholm og Sonja Richter for præstationer som to af de indsatte. Og Sonja Richter opnåede tilmed at blive nomineret for endnu en rolle - den foretagsomme skuespillerinde i Erik Clausens Villa Paranoia.
Selvfølgelig blev øjeblikkets succes, Nicolas Winding Refns Pusher II heller ikke glemt. Mads Mikkelsen nominerede for sin meget roste hovedrollepræstation som den kriminelle Tonny, og i birollekategorien optræder Leif Sylvester Petersen som hans barske far.
To nomineringer var der til Paprika Steens Lad de små børn...: Sofie Gråbøl som den sorgramte mor og Karen-Lise Mynster som den psykisk uligevægtige ulykkesbilist. Svenskeren Mikael Persbrandt nomineredes for sin selvmorder-hovedrolle i Simon Stahos Dag og nat, og det blev også en enkelt nominering til maratonfilmen Familien Gregersen, idet Pia Vieth konkurrerer i birollekategoerien for sin præstation som fru Gregersen.
Også Oh Happy Day nomineredes, for Lotte Andersens kritiker-roste hovedrollepræstation.
Endelig nomineredes i kategorien bedste amerikanske film Before Sunset, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fahrenheit 9/11, Lost in Translation og Elephant.
Blandt årets ikke-amerikanske film udvalgtes Gegen die Wand – Mod muren, Se på mig, Ta' mine øjne, The Return og Jeg er ikke bange som kandidater til årets Bodil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her