Læsetid: 6 min.

Spaniens unge klarer sig uden Gud

Fri abort og snart også ægteskab mellem bøsser er snart en realitet i det konservative, katolske Spanien. Den spanske befolkning vender med stormskridt ryggen til kirken
7. januar 2005

EUROPAS SJÆL
PALMA – Klokken er ikke mere end halv to på en ganske almindelig mandag, men den 54-årige politimand Francisco Martín går slæbende langsomt med foldede hænder foran sit ansigt. Han er en af de omkring ti millioner spaniere, der hver uge går i kirke.I Sant Felip Neri-kirkens halvmørke rum har den katolske præst netop prædiket, at »regeringen ikke interesserer sig mere for troen. Den har stødt Jesus, Johannes og kirken væk fra sig.« Udenfor kirken erklærer Francisco Martín sig enig.
»I dag er der et ualmindeligt stort had til kirken. Den socialistiske regering står for en militant anti-klerikalisme. Den ønsker at slette religionsundervisningen i skolerne, indføre fri abort og tillade aktiv dødshjælp,« siger han, der denne mandag er den yngste kirkegænger. Spanien har i de tre årtier, der er gået siden afslutningen af Franco-regimet, oplevet en voldsom forvandling. Den katolske kirkes gamle autoritet er i rekordtempo afløst af en modernisering og frihedstrang, især i de yngre generationer.

En udslidt naturlov
Ved siden af Francisco Martín står den 80-årige Romana Garau og tripper. Hun skal hjem og lave mad inden den daglige siesta. »Kirken skal ikke blande sig i den politiske debat,« indskyder hun. »I dag er der en utrolig forbrugerisme og egoisme, og det, kirken skal gøre, er at udbrede evangeliets budskab om, at man skal elske sin næste. Folk er forskellige og har forskellige ideologier, men hvis de bare kan holde kærlighedsbuddet, så skal det nok gå alt sammen.« »Se, hvor klog hun er. Hun er min gamle skolelærerinde,« siger Francisco Martín med et mildt blik og giver hende et kys på hver kind, inden hun tripper afsted langs kirkemuren. Politimanden med det store overskæg retter på sin grønternede jakke med en nærmest feminin bevægelse, så jeg kan ikke dy mig for at spørge ham, hvad han synes om regeringens plan om at legalisere homoseksuelle ægteskaber og give dem nøjagtig de samme rettigheder som heteroseksuelle par. »Det er imod naturen. Ægteskabet er en pagt mellem mand og kvinde, der kan videreføre det værk, som Gud har skabt,« siger han, men tilføjer, at han ikke har noget imod homoseksuelle som sådan. »De skal selvfølgelig have lov til at danne par og have deres rettigheder anerkendt, men det er imod naturen at lade dem adoptere, sådan som regeringen vil. Børn har ret til både en mor og far.« En meningsmåling udført af Gallup viser, at 61 procent af spanierne støtter regeringens forslag om at give homoseksuelle ægteskaber fuld ligestilling. 54 procent siger ja til at homoseksuelle par bør kunne adoptere børn fremover. De unge er de mest entusiastiske tilhængere. Mere end otte ud af 10 unge vil have legaliseret homoseksuelle ægteskaber.

De unge forlader kirken
Antallet af praktiserende katolikker i Spanien, der går fast i kirke, er i det sidste kvarte århundrede faldet fra 61 til 28 procent. Selv om tre ud af fire spaniere kalder sig katolikker, vender de unge i stor stil ryggen til kirken. De gider ikke høre på præsterne, biskopperne og følge pavens moralske doktriner. En undersøgelse udarbejdet af bl.a. sociologen Javier Elzo blandt mere end tusind unge viste i sommer, at kun 12 procent af de unge går i kirke om søndagen. »Flertallet af dem er piger, børn af velstående familier, og de stemmer til højre,« siger Elzo. Selv om to ud af tre unge stadig siger, at de er katolikker, skønner Elzo, at det kun er cirka fem procent af de unge, der stadig følger kirkens doktriner om ingen sex før ægteskabet. Den socialistiske regering har grebet tidsånden. Regeringens talsmand har – til kirkens forargelse – sagt, at der er mange kirkefolk ’fyldt med skæl i håret’, og viceministerpræsidenten Fernández de la Vega har sagt, at der i kirken er nogle »dystre og skumle herrer«, der »forsøger at stoppe fremskridtet«. De la Vega har siden sagt undskyld, men regeringen har dog ikke tænkt sig at trække sine reformer tilbage. Den ønsker at blive bannerfører for ’et verdsligt og pluralt Spanien’, erstatte statsstøtten til kirken med en frivillig kirkeskat, samt fjerne den obligatoriske undervisning i katolicisme. Tre ud af fire forældre har tilkendegivet, at deres børn skal have kristendomsundervisning, men regeringen vil gøre religion til et valgfag. I stedet vil den indføre et nyt fag i civilt medborgerskab, som skal oplære børnene i demokratiske værdier.

Kirken som en sekt
I Ocimax – en stor betonbygning ved Palmas motoromfartsvej, hvor der er drive-in- burgerbar, caféer, 20 bowlingbaner, 18 biografsale og en infernalsk larm fra de mange spillemaskiner – står den 20-årige mekanikerlærling, Lucas, sammen med sin kæreste, der netop er vendt hjem efter et ophold i Irland. »Jeg valgte selv at blive konfirmeret, men kirken er en sekt og lægger et stort psykologisk pres på folk. I mine bedsteforældres generation gik alle i kirke, men mine forældre gør det ikke, og jeg er forlængst holdt op med at komme der,« siger han. »Gud eksisterer ikke. Jeg skal nok lade være med at fornærme ham, men jeg tror ikke på ham.« »Jeg er hverken døbt eller konfirmeret,« ler hans kæreste Raquel, der har bundet sit hennafarvede hår op med et orange tørklæde. »Folk skal have frihed til at vælge, hvad de vil. Ingen af vores venner går i kirke. Gud – ham snakker vi da ikke om. Vi har ikke brug for ham.« De tager hinanden i hånden og går forbi det pyntede plastikjuletræ, der står mellem de høje betonsøjler. De har travlt, de skal lige købe popcorn og Coca-Cola til filmen Ocean’s Twelve med Brad Pitt, George Clooney og Julia Roberts. Henne ved de grønne billard-borde ved baren står den 20-årige Silvia og omfavner sin Juan. Hun har et sort net med store masker om armen, piercing i næsen og et løstsiddende metalbælte fyldt med nitter, og hun ligner i det hele taget ikke en traditionel katolik. Det er hun heller ikke, men hun erklærer dog alligevel, at hun er katolik. »Før gik jeg i kirke hver søndag, men nu kommer jeg der ikke så meget. Mine forældre er også holdt op med at gå i kirke,« siger hun. »Jeg læser ikke aviser, ser ikke tv og hører ikke radio,« svarer hun på spørgsmålet om, hvad hun mener om den aktuelle konflikt mellem regeringen og den katolske kirke. Hendes kæreste, den 21-årige Juan har »set et eller andet i aviserne« og synes, at kirken virker »lidt gammeldags«: »Præsterne kan godt sige, at en abort er et mord på et levende væsen. Det er måske rigtigt nok, men vi lever i moderne tider, hvor kvinder selv skal have lov til at vælge, om de vil have en abort. Man er nødt til at være mere tolerant, og det er kirken ikke,« siger han. »Der er ikke så mange, der er religiøse mere. Folk vil have et arbejde og en familie, men de gider da ikke gå i kirke og følge de 10 bud stramt.«

Svaghed i troen
Ærkebiskoppen i Pamplona, Fernando Sebastián, er dybt bekymret over den udvikling. Op til julen, der i Spanien primært fejres i januar med Hellig Tre Kongers Dag, udsendte han et ’troens brev’, hvor han skriver, at »det er resultatet af den forbrugeristiske feber og mange kristnes svaghed i troen.« Biskoppen fra Pamplona mener, at spanierne i dag »lægger sig på knæ for pluralismen.« Han siger – med bekymring ganske vist – at Spanien er ved at blive til »et samfund, hvor alle taler, handler, lever og dør, som om Gud ikke eksisterede. Man siger, at det er, hvad moderniteten kræver, at det er det rette for en konfessionsløs stat, og at det er en ufravigelig betingelse for, at vi kan leve i fred i et pluralistisk samfund.« I efteråret truede kirken med at lave store demonstrationer imod regeringens reformer, men da det kom til stykket, aflyste den konfrontationen i gaderne. Selv biskopperne er langsomt og modstræbende ved at indstille sig på, at det i dag kun er et mindretal af spaniere, der følger kirkens doktriner, mens den brede spanske mainstream – og især de unge – søger andre værdier og ledestjerner i livet end dem, kirken prædiker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu