Læsetid: 2 min.

Spiller dommeren med?

Tysk fodbolddommer under mistanke for at sætte penge på outsiderne og så sørge for, at de vandt på banen
27. januar 2005

Rødt kort
Berlin – I disse dage er tysk fodbold ved at miste sin sidste rest af blåøjet hæderlighed. En fodbolddommer mistænkes for at have manipuleret flere kampe.
At fodboldspillere modtager sorte penge for at tabe på banen er velkendt, desværre. At en dommer uddeler straffespark mod favoritterne, fordi han har sat sine penge på outsideren; den er vist ny.
Ikke desto mindre er det den mistanke, der rettes mod den velanskrevne dommer Robert Hoyzer fra Berlin. Det første uventede og værdifulde resultat skabte han den 21. august sidste år i en pokalkamp mellem HSV fra Hamburg og SC Paderborn fra regionalligaen. Selv om HSV var kommet foran med 2-0, lykkedes det Paderborn at vinde med 4-2.
Den afgørende årsag til outsidernes sensationelle sejr var formentlig to diskutable straffespark samt udvisningen af HSV-angriberen Emile Mpenza.
HSV-træner Klaus Toppmöller blev fyret kort efter.

Pralede med penge
Allerede inden kampen undrede man sig hos tipsselskabet Oddset over, at der blev sat seks-cifrede summer på en Paderborn-sejr.
»På netop dette spil kom der store indsatser i Berlin. Dengang fortalte vi DFB (det tyske fodboldforbund) om sagen og kontaktede politiet,« siger Erwin Horak, der er præsident for den statslige lotteriforvaltning. Mistanken hørte fodboldnationen Tyskland ikke noget til, ikke før sidste weekend, da fire dommere fra Berlin via en femte kollega rettede henvendelse til DFB. Dommerne fortalte, at Hoyzer havde pralet med, hvor mange penge, man som dommer kunne tjene på fodbold.
Og så rullede skandalen. Uventede kampresultater blev endevendt og sammenlignet med Hoyzers vagtskema. Endnu fem kampe synes mistænkelige.
Fodboldforbundet DFB forsøger at behandle Hoyzer-sagen som et enkelttilfælde, hvilket sikkert er fornuftigt.
Om halvandet år skal Tyskland være vært for VM, og så må der ikke herske nogen tvivl om hæderligheden. Men landets bookmakere mener, at Hoyzer kun er toppen af et isbjerg. I tv formoder de, at en hel gruppe mennesker lever af at manipulere de tysk kampe.
Ifølge boulevard- og sportsavisen Bild Zeitung er Berlin centrum for en regulær dommer-klike, der aftaler resultater og kaster om sig med penge på dyre restaurationer.
Robert Hoyzer afviser alle beskyldninger om skørlevned og manipulation:
»Jeg kan ikke forstå dem. Og jeg kan ikke forestille mig, at mine kolleger påstår sådan noget om mig,« siger han og beder om lov til at se beviserne.
Sidste år klassificerede DFB ham som den næstbedste dommer i anden division, nu er al anerkendelse forsvundet hos DFB:
»For mig at se, er det bedrageri. Det er et angreb på vores sport,« siger forbundspræsident Theo Zwanziger.
I dag skriver ugemagasinet Stern, at Hoyzer har kontakt til den kroatiske mafia, en lang række klubber kræver spillede kampe annulleret. Anden division er blevet mere spændende end nogen landskamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her