Læsetid: 3 min.

Sveriges statsminister kritiserer Thailand

’Vi undrer os over, at Thailand ikke udsendte den advarsel, der kunne have reddet de fleste’, sagde Göran Persson, der sammen med to andre nordiske regeringschefers i går besøgte katastrofeområdet
18. januar 2005

Tsunamikritik
TOKYO – Tre uger efter tsunamikatastrofen, som ifølge de seneste opgørelser har kostet 170.000 menneskeliv, er den første udenlandske kritik blevet fremført over for Thailands ministerpræsident, Thaksin Shinawatra, Asiens modstykke til Silvio Berlusconi. Den svenske statsminister Göran Persson, som på hjemmefronten oplever sin værste krise nogensinde, tog ved et møde i Bangkok mange af de spørgsmål og problemstillinger op, som længe har savnet svar.
»I bagklogskabens lys kan man konstatere, at en advarsel kunnet have reddet de allerfleste, som omkom. Derfor må vi alle undre os over, at en sådan tsunami-advarsel ikke blev givet, skønt der var over en time at handle på,« sagde Persson, som også funderede over, om det var »andre overvejelser« – læs: beskyttelse af turistindustriens pletfrie rygte – som gjorde dette udslag. Han kritiserede også hotelkompleksernes skrøbelighed. Mange blev smadret og skyllet bort, skønt de var relativt nyopførte. »For at tage imod turister i fremtiden må Thailand have et advarselssystem for tsunamier og lære af de mange fejl, som er blevet begået i den kommercielle udnyttelse af vestkysten og Phuket …« Hvis Persson havde håbet på en reaktion i Bangkoks medier tog han fejl. Alle aviser havde ham, hans norske kollega Kjell Magne Bondevik og finske Matti Vanhanen på forsiden, men dækningen handler kun om deres varme tak til det thailandske folk for dets hjælp til nødlidende nordboer. Den svenske opposition og mange svenske aviser har heller ikke ladet sig overbevise. Sydsvenska Dagbladet antyder for eksempel, at Persson endnu en gang forsøger at aflede opmærksomheden fra sig selv. »Han er næppe den rette person til at kritisere andre,« siger Folkpartiets Lars Leijonborg. Hårdt presset har Perssons tidligere undskyldt sin sene reaktion på det svenske udenrigsministeriums langsommelighed, som førte til kritik fra selveste den svenske konge. Det har siden vakt en vis skandale, at Perssons partisekretær irettesatte kongen for at have »overspillet« sin rolle ved at ytre »forfatningsstridig kritik« af regeringen. Kampagnen mod Persson og udenrigsminister Freivalds føres an af tabloidavisen Expressen. Den borgerlige opposition lugter blod, og politiske iagttagere er enige om, at det ikke er lykkedes for det socialdemokratiske parti at håndtere tsunamikatastrofen på en for dets lederskab overbevisende måde.På den anden side er kongen, som nærmest blev udråbt til idiot efter sine rosende udtalelser om diktaturet i Brunei for et år siden, nu blevet hævet til skyerne som »landsfader«. Men Göran Perssons angreb mod Thaksin er næppe taktisk betinget. Det præcise forløb på Thailands meteorologiske institut i de første 15 minutter efter jordskælvet i Det Indiske Ocean må ubetinget klarlægges. De tilstedeværende eksperter havde alle betydelig indsigt i risiciene for, at et undersøisk skælv af størrelsesorden 8,1 på Richterskalaen kunne udløse en voldsom tsunami. Ligeså vidende var de om, at Thaksin sandsynligvis ville sparke dem ud, hvis de slog falsk alarm, og flodbølgen udeblev. Frygten for på sigt at skade turistindustrien fik dem til at afstå fra at slå alarm. Kritikken af turistindustrien indskrænker sig ikke blot til Thailand. En undersøgelse af 270 ’svenskerhoteller’ ved udenlandske feriemål har afsløret, at over en tredjedel er opført så tæt på sandstrandene, som de kan komme. Især gjaldt dette i Khao Lak og Phuket. »Der må gøres meget mere for at garantere turisternes sikkerhed og sikre, at noget lignende aldrig sker,« sagde Persson. Thaksin lovede allerede før nytår, en undersøgelse af forløbet bag den udeblevne advarsel. Men chefmeteorologen Suparerk, som i første omgang blev gjort til syndebuk og suspenderet, har siden fået et nyt topjob – denne gang i ministerpræsidentens egen stab. Og iagttagere i Bangkok mener, at den endnu ikke udnævnte kommission aldrig vil vove at rette kritik mod Thaksin selv, skønt det var hans egenhændigt skabte nikkedukkekultur, som fik eksperterne til at svigte deres egne instinkter.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her