Læsetid: 2 min.

Tilbage til rødderne

Det er i høj grad vennerne, der afgør, om man holder sig på den rigtige side af loven, viser Informations gensyn med rødderne i en ungdoms-klub i Fredericia
12. januar 2005

Rødderne I
Biltyverier, pengerøveri og vold. Det er nogle af de mindre heldige valg, 22-årige Hobie, 17-årige Gazi og 20-årige Farzad fra Fredericia har foretaget i løbet af de seneste fire år, og som de alle gerne ville have været foruden.
For fire år siden – i december 2000 – flyttede Information ind i ungdomsklubben Remisen i Fredericia, hvor nogle af byens unge hang ud: De svære. De frække. De utilpassede. Unge med anden etnisk baggrund end dansk, som dengang konstant fik pisk i pressen, uanset om det handlede om kriminalitet, integration eller kønsroller. Siden er pisken ikke blevet mindre.
Unge flygtninge og indvandrere skaber stadig sensationelle overskrifter i pressen og får politikere fra stort set alle partier i Folketinget til at kræve konsekvens og handling.
Spørgsmålet er, om den hårde linje virker.
Information tog i december tilbage til Fredericia for at møde de unge rødder, som siden er blevet voksne. Hvordan er det gået dem? Hvor er de henne i deres liv?

Fremad
For fire år siden var de unge trætte af altid at blive omtalt negativt og i det hele taget at blive stemplet som bøller i flæng af både presse og myndigheder.
»Vi er ikke kriminelle
hasherrøve,« som en af dem sagde dengang.
»Kommunen siger, vi er nogle kriminelle hasherrøve. De har lige lukket Skansebakkens ungdomsklub for os, fordi de siger, der er blevet smadret flasker. Selvfølgelig er der nogen, der smadrer flasker og slår gamle damer ned, men det er ikke alle, der gør det.«
I dag ser sagen lidt anderledes ud. Langt fra alle de unge, Information dengang talte med, er blevet ’kriminelle hasherrøve’ eller har været i konflikt med myndighederne. Men nogle af dem har.
»Der er så mange ting, man siger, man ikke vil gøre, og så gør man det alligevel,« som 20-årige Farzad siger.
For de fleste af de unge rødder fra Remisen har gjort ting, de ellers dengang sagde, de aldrig ville gøre. Hvis vennerne var med på den værste, gik de med – uden at tænke over det.
»De gjorde det, og så gjorde jeg det også. Ingen af os var bange eller tænkte noget særligt over det. Det var bare sjovt,« som 17-årige Gazi siger.
Prisen har for nogle været nærkontakt med myndighederne. De har for eksempel fået en ungdomssanktion.
I dag fortryder de unge, at de har været på kant med loven, og de synes, de er kommet videre i deres liv.
Nogle har fået læreplads eller uddannelse. Andre er blevet mærket af skæbnen på anden vis – for eksempel ved at blive gift eller have været udsat for en trafikulykke. Men uanset personlig historie er de enige om ét: De er blevet klogere. Og de ønsker at se fremad.

*Følg med når Information igen møder Farzad, Hobie og Gazi – og besøger ungdomsklubben fire år efter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her