Læsetid: 3 min.

Tolerance

4. januar 2005

Det' da løgn
Et nøgternt blik på verden af i dag siger én, at den er af lave, og følger man med i samfundsdebatten, ku’ man let få det indtryk, at det er Allahs skyld alt sammen. Hver eneste dag byder på nye ulykker, udført af hans tilhængere. Og jeg læste forleden en kronik af én, der forklarede, at sådan har det altid været. Lige siden Muhammeds tid har de gjort alt, hvad de kunne for at ødelægge vores vestlige kultur og samfundsorden. De havde ikke nok i at bo i telt i den arabiske ørken. De skulle absolut være der, hvor vi var, og begyndte at trænge frem mod Wien og ned over den iberiske halvø. Havde det ikke være for de kristne forsvareres heltemodige indsats, er det ikke godt at vide, hvad der var sket, og hvor ville vi så ha’ været henne i dag?

Ingen gud skyldig
Men så er der nogen, som siger, at det kan man overhovedet ikke laste Allah for. Tværtimod står der i koranen, at man skal være god mod andre og ikke føre krig, medmindre man bliver angrebet. Og man må ikke gøre uskyldige fortræd, og da slet ikke, når det gælder kvinder og børn! Og de peger på historien og spørger, hvem det egentlig var, der begyndte? Var det ikke de kristne med korstogene og plyndringen af Jerusalem? Var der ikke noget med grusomheder og nedslagtninger og blod, der flød i gaderne? Og hvad med inkvisitionen og forfølgelsen af kættere og jødeprogromerne og udryddelsen af Aztekernes kultur og det stockholmske blodbad? Var det mon ikke en ide, om visse begyndte at feje for egen dør?
Men, er der straks nogle andre, der udbryder, sådan kan man slet ikke stille det op. Hvorfor skal Vorherre ha’ skylden for, hvad katolikkerne har rendt rundt og bedrevet i tidens løb? Læs Bibelen og Luthers 95 teser, så vil I se, at Gud står for miskundhed og fred og frihed og demokrati over landegrænserne. Hvis man bare betragter historien i det rette lys, taler kendsgerningerne for sig selv: Den industrielle revolution, kapitalens frie bevægelighed og den økonomiske udvikling – det er alt sammen Vorherres værk! Og hvad med befrielsen af Afghanistan og Iran? Kunne man forestille sig den uden aktiv medvirken fra oven? Det er meget godt alt sammen, hører man så fra fjerde hold: Hvis Vorherre virkelig er så god, hvorfor tillader han så det, der foregår i Gaza og på Vestbredden? Konfiskering af jord til bosættelser, ødelæggelse af boliger og landbrug, tilbageholdelser, tortur og drab, opførelse af en mur tværs gennem byer og landsbyer, økonomisk udsultning af et helt samfund – er det en måde at opføre sig på for et folk, der er udvalgt af Gud? Men det er altså for galt, lyder det indigneret fra femte hold. Tænk på, hvad israelerne har været udsat for gennem tiderne. Nu har de endelig fået deres eget. Hvem kan dog fortænke dem i, at de holder fast og ikke vil lade sig smide i havet af en fjendtlig omverden! Altså, det er da underligt, ikke? Noget er gået galt. Det kan vi ikke komme udenom. Men hvis man gør det hele op og virkelig lytter til, hvad alle parter har at sige, så ser det ud til, at vi hverken kan bebrejde Allah, Vorherre eller Jahve, selvom man skulle tro, at det var dem, der havde fat i styrepinden. Jeg kan godt forstå, hvis folk er forvirrede. Det har jeg nemlig også selv været. Men så en aften så jeg DR2’s Deadline. Det var en samtale mellem en præst og en af de humanister, der endnu er tilbage i det offentlige liv. Den præst satte virkelig tingene på plads. Han ku’ fortælle, hvor misèren har sin rod. Det er tolerancen, der er skyld i alle ulykkerne. Tolerancen er bare så utålelig. Den indskrænker og begrænser. Den er indbegrebet af ufrihed. Og ikke nok med det! Det viste sig faktisk, at der går en lige linie fra tolerancen som begreb til totalitære og umenneskelige samfundssystemer som nazisme og kommunisme. Den udsendelse var virkelig en øjenåbner! Alt vil blive meget bedre, hvis blot vi kan befri os fra tolerancens snærende bånd. Sådan ser det altså ud for en sand Herrens stridsmand. Og mon ikke både Jahves og Allahs ivrigste frontkæmpere er helt enige?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her